29 / 03 / 2024

Emlak vergisi hesaplaması 2015!

Emlak vergisi hesaplaması 2015!

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Vergi, senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Peki, emlak vergisi hesaplaması 2015 nasıl yapılır?



Emlak vergisi hesaplaması 2015!

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler, vergi mükellefi oluyor. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler.


Vergi mükellefiyeti, taşınmazın satın alındığı seneyi takip eden yılda başlıyor. Örneğin 2015 yılında alınan bir taşınmaz malın vergi mükellefiyeti 2016 yılında başlıyor. Peki, emlak vergisi hesaplaması nasıl yapılır? 


Emlak vergisi hesaplaması 2015..

Emlak vergisi hesaplamaları taşınmazın kayıtlı değeri üzerinden hesaplanıyor. Yukarıdaki oranların taşınmazın değeri ile hesaplanması ile ödenecek vergi bulunuyor. Emlak vergisi oranları şu şekilde;


Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3


Örnek emlak vergisi hesaplaması..

Bir evin değerinin 250 bin TL olduğunu düşünelim. Büyükşehirdeki bu ev için 500 TL emlak vergisi; Büyükşehirde olmayan bu ev için ise 250 TL emlak vergisi ödeniyor.


Bir arsanın değerinin 100 bin TL olduğunu düşünelim. Büyükşehirdeki bu arsa için 600 TL emlak vergisi; Büyükşehirde olmayan bu arsa için ise 300 TL emlak vergisi ödeniyor.



Emlak vergisi 2. taksit ne zaman ödenecek 2015?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön