23 / 04 / 2024

Eski kira sözleşmesi yeni maliki bağlar mı?

Eski kira sözleşmesi yeni maliki bağlar mı?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, yeni malikin apartmandaki hak ve sorumlulukları mülkiyetin devralındığı tarihten itibaren başlıyor. Peki, eski kira sözleşmesi yeni maliki bağlar mı? İşte yanıtı..



Eski kira sözleşmesi yeni maliki bağlar mı?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, yeni malikin apartmandaki hak ve sorumlulukları mülkiyetin devralındığı tarihten itibaren başlıyor.


Bu nedenle yeni malikin sorumlulukları arasında eski malike ait olan birtakım borç ve giderler yer almıyor. Çünkü borçlu olan ev değil kat maliki olup; Dolayısıyla yeni kat malikinden eski kat maliki borcu yasal olarak tahsil edilemiyor. 


Peki evde kiracı olması halinde eski kira sözlemesi yeni maliki bağlar mı?

Kiradaki evin herhangi bir sebeple el değiştirmesi halinde, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı oluyor.


Kira kontratı bitmeden evin satılması halinde ev sahibinin kiracıya en geç 6 ay sonra evi boşaltması gerektiğini bildiren bir ihtarname çekmesi gerekiyor. 


Ancak ev sahibi bu ihtarnameyi çekmezse kira kontratı aynen devam ediyor. Ayrıca, konutu satın alan yeni ev sahibinin bu eve ihtiyacı olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Aksi takdirde yeni ev sahibi kiracısından evi tahliye etmesini isteyemiyor.


Yeni malikin aynı belediye sınırları dahilinde başka bir evi varsa, mahkemeye yeni satın aldığı eve acil ihtiyacı olduğunu kabul ettirmesi zorlaşacaktır.  


Yeni ev sahibinin ihtiyacı olması halinde ihtarname çektikten 6 ay sonra kiracı evi boşaltmamışsa, ev sahibi dava açabiliyor.


Kira sözleşmesi ÜFE TÜFE hesabı!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön