27 / 04 / 2024

Eşler arasında cebri icra yasağı!

Eşler arasında cebri icra yasağı!

Eşler arasında cebri icra yasağı Yeni Türk Medeni Kanunu'na göre kaldırılmıştır. Ancak eski kanunda eşler arasında cebri icra yasağı vardı. Evlenme devam ettiği sürece eşler birbirlerinin aleyhine icra takibi yapamıyorlardı...




Eşler arasında cebri icra yasağı!


Kanunda yasaklayıcı bir hüküm olmadığı sürece, eşlerden her biri diğeri ve üçüncü kişilerle her türlü hukuki işlemi yapabiliyor. (YTMK 193. madde) Kanuna göre eşler arasında cebri icra yasağı kaldırılmıştır.


YTMK'nın 193. maddesine göre, eşlerin birbirlerine karşı olan borçlarını ödemesi, ödemediği takdirde sonuçlarına katlanması gerekiyor. Evlilik birliğinde eşler birbirlerinden borç para almışlarsa, bu borcu öngörülen sürede ödeme zorunlulukları bulunuyor. Aksi taktirde alacaklı olan eş, borçlu eş aleyhine dava açabiliyor ve icra takibi yapabiliyor. 


EMK'nın 169. maddesine göre, eşler arasında yapılacak hukuki muameleler Sulh Hakimi tarafından izin verilmezse, geçerli değildir. Eşler arasında herhangi bir borçtan dolayı cebri icra yapılamıyordu. Cebri icra ancak boşanmadan sonra oluyordu. Eşler arasında cebri icra yasağı hakkında bir örnek verecek olursak;


Ayla ile Semih 15 yıllık evlidirler. Ayla'nın üzerinde tapulu bir arsa vardır. 


Ayla, YTMK'ya göre hakimden izin almadan tapuya gidip arsasını, kocasının borcu için üçüncü bir şahsa ipotek yapabilir. Kocasının lehine kefil olabilir. Hatta müşterek borçlu olarak imza atıp borç altına da girebilir. Eski Medeni Kanun'a göre, bu işlemleri tek başına yapamazdı. Sulh hakiminden izin alması gerekirdi. 


Örnek:


Evliliklerinin 10. yılında Semih Ayla'dan 1 milyar lira borç para alır. Ödemez. Yeni kanuna göre Ayla, Semih aleyhine dava açabiliyor ve icra takibi yapabiliyor. Semih borcu ödemezse mal varlığına haciz işlemi uygulanıyor. Eski kanunda eşler arasında cebri icra yasağı vardı. Evlenme devam ettiği sürece eşler birbirlerinin aleyhine icra takibi yapamıyorlardı.



Cebri satış ne demektir?
Cebri ihale nedir?
Cebri satış harç!
Cebri icra tedbir!
Cebri icra yoluyla tahliye!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön