19 / 04 / 2024

Ev sahibi olmak!

Ev sahibi olmak!

Ev sahibi olmak herkesin en büyük hayallerinden biridir. İnsanlar bu hayalini gerçekleştirmek isterken uzun yıllar çabalar. Ev sahibi olmak isteyenler için verilen 3 altın öğütü sizlerle paylaşıyoruz...




Ev sahibi olmak!


Ev sahibi olmak herkesin en büyük hayallerinden biridir. İnsanlar bu hayalini gerçekleştirmek isterken uzun yıllar çabalar. Ev sahibi olmak isteyenler için verilen 3 altın öğüt şöyle:


1) Ödemede zorlanmayacağın ev al

2) Metrekarelere takılma küçük olsun senin olsun

3) Faizden korkma, kira yerine ev taksitini öde


Türkiye'de ev sahibi olanların oranı yüzde 50'nin altında bulunuyor. Özellikle büyük şehirlerde kendi evinde oturanların sayısı kirada oturanların sayısından daha az görünüyor. Bunun farklı gerekçeleri olduğunu belirten emlak uzmanları tasarruf eğiliminin istenilen seviyede olmamasının kiracılıkta etkili olduğunu söylüyor. Ancak ev sahibi olmak konusunda doğru adımların atılmaması da kiracılıktan ev sahipliğine geçişe engel oluyor. Türkiye'de bazı kişilerin birden fazla evi bulunurken bazılarının kiracı olmasının kader olmadığına dikkat çeken emlak duayenleri bunun için adım atmak gerektiğini söylüyor.


Kiradan kurtulmak ve ev sahibi olmak için en önemli unsur kira öder gibi kendi evinin taksitlerini ödeyebilmek. Birçok projede hemen teslim ve peşinatı düşük ev bulmak artık daha kolay. Satın alınacak olan evin peşinatının düşük olması ve taksitlerinin de uygun olması çok önmelidir. İyi bir araştırma yapıldığında bu şartlara uygun daha doğrusu herkesin kendi bütçesine göre ev bulunabiliyor. Kendi evinde oturmak isteyenler için eğer çok fazla maddi durum iyi değilse küçük metrekareli ev almak her zaman daha avantajlı oluyor. Küçük ev ileride almayı hayal ettiğiniz büyük evin de sermayesi olabiliyor. Her ne şekilde olursa olsun alacağınız evin iyi bir yatırım aracı olabileceğini asla aklınızdan çıkarmayın. Bu sebeple metrekarelere takılmadan işinize ve ihtiyaç duyduğunuz ortamlara yakın bir ev her zaman daha uygun olacaktır. Eğer ilk defa ev sahibi olmak için bir adım atıyorsanız tercihinizi küçük evden yana kullanmanız faydanıza olabilir. Bu yolla kiradan kurtulup ilerki zamanlarda evini büyüten birçok kişi bulunuyor.


Kiradan kurtulup konut almak için atılacak adımda en fazla çekinilen konu faiz olarak görülüyor. Bunun için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğinin yanıtını ise kiracılar zaten her ay belirli bir kira ödüyorlar. Ödenen kira ile 10 yılda çekilen krediye verilen faiz arasında çok büyük bir uçurum olmuyor. 


Kirada oturan bir kişinin en az aylık 500 lira kira ödüyor ve her yıl bu kira bedeli en az enflasyon oranında artış gösteriyor. Bu nedenle kira için geri dönüşü olmayan bir parayı ödemektense uygun faizli kredi seçenekleriyle ev sahibi olup, 10 yılda kira artışından daha az oranda faiz ödemiş oluyorsunuz. Ayrıca geçen bu süre zarfında eviniz de her geçen gün değerlenmiş oluyor.



Peşinatsız taksitle ev 2013!
İhtiyaç nedeniyle tahliye ihtarnamesi örneği!
Apartman dairesi kira kontratı örneği!
Ev sahibi kiracı hukuku!




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön