25 / 04 / 2024

Evim inşaat halinde konut kredisi kullanabilir miyim?

Evim inşaat halinde konut kredisi kullanabilir miyim?

Konut kredisi, bankacılar arasında mortgage kredisi, halk arasında da ev kredisi olarak ifade ediliyor. Peki, evim inşaat halinde konut kredisi kullanabilir miyim? İnşaat halindeki eve kredi kullanma şartları neler?



Evim inşaat halinde konut kredisi kullanabilir miyim?

Konut edinmeleri amacıyla tüketicilere kullandırılacak krediler ile konut teminatı altında kullandırılacak tüketici kredilerinde kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranının yüzde 75'i veriliyor. 


Evin tamamına konut kredisi verilmiyor. Ancak,  konutun tamamına kredi çekilebilmesi için bankalar, eksik kalan yüzde 25'lik kısım için ihtiyaç kredisi kullandırabiliyor.


Konut kredisi kullanılarak satın almak istediğiniz ev için konut ekspertiz raporunun banka tarafından evin değer tespiti için banka tarafından eve bir eksper gönderiliyor. Eksper tarafından hazırlanan bu rapora göre eviniz için bir kredi tutarı belirleniyor. 


Ekspertiz raporu için gereken evraklar!

* Nüfus cüzdanı fotokopisi (Pasaport veya sürücü belgesi de olabilir)

* Gelir belgesi

* Serbest meslek olarak çalışanlar vergi levhası

* İkmetgah belgesi (Adınıza düzenlenmiş, elektrik, su, doğalgaz veya telefon faturası da olabilir)


Evim inşaat halinde konut kredisi kullanabilir miyim?

Kredi kuruluşları, inşaat halindeki konutlar için konut kredisi verebiliyor. Ancak bu noktada bazı koşulların sağlanmış olması gerekiyor.  Ancak inşaatın %80 oranında tamamlanmış olması isteniyor.  Bu tamamlanma oranına da ekspertiz karar veriyor.


İnşaat halindeki eve konut kredisi..

Kredi kullanılacak konut, henüz tamamlanmamış bir konut projesinden alınacaksa öncelikle projenin herhangi bir banka ile konut kredisi anlaşması olup olmadığına bakılması, alıcı için faydalı oluyor.

 

Anlaşmalı banka olması halinde; projedeki bitmemiş ev için kolaylıkla konut kredisi kullanılabiliyor. Projeyle anlaşan bankalar projenin bitiş anına kadar da sorumluluk taşıdıkları için bu durum tüketici lehine oluyor.


Satın alınacak konut proje dahilinde değilse ve anlaşmalı banka söz konusu değilse; bu durumda, bankalar kredi kriteri olarak inşaatın tamamlanma yüzdesine bakıyor.


Kredi kuruluşları ve bankalar genellikle kat irtifak tapusu oluşmuş, ve ekspertiz raporuna göre inşaatın ortalama olarak yüzde 70'inin üzerinde  tamamlanmış olması şartını arıyor.


Eksper, raporu hazırlarken inşaattın durumuna göre belirli oranlarda puanlama yapar ve elde ettiği sonuçlara göre inşaatın tamamlanma yüzdesini belirler. 


Son olarak kredi kuruluşu (banka), konuta kredi verilip verilmeyeceğine karar verir.



Konut kredisi ekspertiz ücreti iadesi olur mu?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön