20 / 04 / 2024

Konut kredisi ekspertiz ücreti iadesi olur mu?

Konut kredisi ekspertiz ücreti iadesi olur mu?

Ekspertiz kullanılacak krediye karşılık ipotek alınacak evin özelliklerinin incelenmesi ve gayrimenkule değer biçilmesi işlemi olarak tanımlanıyor. Peki, konut kredisi ekspertiz ücreti iadesi olur mu?



Konut kredisi ekspertiz ücreti iadesi olur mu?

Kullanılacak krediye karşılık ipotek alınacak evin özelliklerinin incelenmesi ve gayrimenkule değer biçilmesi işlemine konut kredisi ekspertiz raporu deniyor. 


Ekspertiz; bir uzman tarafından gayrimenkulün değerinin belirlenme çalışmasına deniyor.  Arsa değeri, bina değeri, ulaşım, alt yapısı, imar durumu gibi durumları inceleyip değer biçme işi olarak da ifade ediliyor.


Ekspertiz işlemi için uzman kişiyi kredi kuruluşu seçiyor.  Eğer gayrimenkulun değerini ölçmesi için uzman kişiyi alıcı seçecek olur ise son sözü kredi kuruluşu veriyor. 


Genelde konut kredisi çekmek için alıcılar bankaya başvuruda bulunduklarında banka ekspertizlik ücreti almıyor ve kredi onayını, miktarını ekspertiz onayı dahilinde belirliyor. 


Ekspertiz raporunda, 

- Binanın (gayrimenkulun) kimliği / açık adresi

- Kime ait olduğu / Türü

- Kaç katlı, kaç yaşında olduğu

- İmar durumu, Belediye ve Tapudan sorulur.

- Ulaşım : ulaşım özellikleri araştırılır. 

- Gayrimenkulun Fiziki Durumu : Betonarme, kagir, yığma, çelik karkas, ahşap vb.

- Altyapı

- İtibar (bina ve sahibinin)

- Binanın inşaat değerine yer veriliyor. 


Konut kredisi ekspertiz ücreti iadesi olur mu?

Banka, ekspertiz raporu sonucunda müşteriden yüklü miktarda ücret talep ettiyse bu ekspertiz raporunun iptal edilebiliyor. Ekspertiz ücretinin iade edilmesi için itiraz edebiliyor.  Dava sonucunda mahkeme tarafından görevlendirilen eksperler tekrar eve gelip inceleme yapıyor. Daha sonra yapılan incelemeler sonucunda yeni bir eksper raporu hazırlanıyor. Bu şekilde yeni bir ekspertiz raporu düzenlenmiş oluyor. 


Konut kredisi ekspertiz raporu geçerlilik süresi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön