26 / 04 / 2024

Konut kredisi ekspertiz ücreti geri alınabilir mi?

Konut kredisi ekspertiz ücreti geri alınabilir mi?

Ev satın almak için bankaların konut kredisine başvuran tüketicilerin karşılaştığı masraflar arasında ekspertiz ücreti yer alıyor. Peki, konut kredisi ekspertiz ücreti geri alınabilir mi?



Konut kredisi ekspertiz ücreti geri alınabilir mi?

Ev satın almak için bankaların konut kredisine başvuran tüketicilerin karşılaştığı masraflar arasında ekspertiz ücreti yer alıyor.


Söz konusu ücret, konutun değerinin tespit edildiği rapor için ödeniyor. Ekspertiz raporu kapsamında, satın alınacak gayrimenkulun yaş, konum gibi özelliklerine göre değeri belirleniyor.


Ekspertiz raporu, değerleme uzmanları tarafından hazırlanıyor. Ekspertiz firmasına gerekli bedel ödendikten sonra ekspertiz raporu hazırlanıyor. 


Peki, ekspertiz ücreti yasal mı? Konut kredisi ekspertiz ücreti geri alınabilir mi?


Konut kredisi ekspertiz ücreti geri alınamıyor. Bunun nedeni ise ekspertiz kurumlarının bankalardan bağımsız bir kurum olması. Önceki uygulamada konut kredisi ekspertiz ücreti adı altında bankaların aldığı komisyon iade ediliyordu.


Örneğin şimdi 300 TL ödediğiniz ekspertiz ücreti 500 TL olarak tahsil ediliyordu. Buna göre banka kendisine 200 TL komisyon alıyordu. Bu şekilde alınan komisyon geri iade ediliyordu. 


Ancak mevcut uygulamaya göre, bankalar ekspertiz ücreti üzerinden herhangi bir komisyon almıyor. Dolayısı ile konut kredisi ekspertiz ücreti geri iade edilmiyor.




Konut kredisi ekspertiz ücreti ne kadar?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön