25 / 04 / 2024

Konut kredisinde hangi masraflar geri alınabilir?

Konut kredisinde hangi masraflar geri alınabilir?

Banka ve finans kuruluşlarının, gayrimenkul ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyenlere sunduğu kredi türü olan konut kredisinde bazı masraflar geri ödeniyor. Peki, konut kredisinde hangi masraflar geri alınabilir?



Konut kredisinde hangi masraflar geri alınabilir?

Konut kredisi, banka ve finans kuruluşlarının, gayrimenkul ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyenlere sunduğu kredi türü olarak tanımlanıyor.


Söz konusu kredi kullanım sürecine bankalar tüketicilerden bazı masraflar talep ediyor. Ancak ne için ödendiği belli olmayan masrafların alınmaması; geçmiş dönemlerde alınmış olanların ise iade edilmesi gerekiyor.


Mesken sahibi olmak için bankalardan konut kredisi kullanan kimseler, ödedikleri dosya masraflarının iadesinin tarafına yapılmasını talep edebiliyor. Bu hususta alınan Yargıtay Kararları gereğince, bankaların ne için aldıklarını açıklayamadığı ve gerekli olmadan alınan dosya masraflarını iade etmeleri gerekiyor.


Dosya masrafının iadesi için öncelikle, bankaya bir dilekçe ile başvuruda bulunuyor. Bu dilekçe ile, kullanılan tüm kredilerin; Sözleşmelerin, Ödeme planı ve ödeme dekontlarının, Kredi kullandırılması için bankaca yapılması gereken zorunlu masrafların ayrıntılı dökümleri ve yapılan masrafın belgesi mail veya adrese posta yoluyla verilmesi talep ediliyor.


Tüketici Hakem Heyeti..

Kredi kullandığınız kuruluştan aldığınız bilgi ve belgelere göre sizden kesilen miktar 1.161,67 TL’nin altında olduğu takdirde yaşadığınız yerin ilçe kaymakamlığında bulunan hakem heyetine dilekçe ile başvuruluyordu. 


Tüketici Mahkemesi..

Eğer banka tarafından sizden kesilen miktar 1.161,67 TL'nin üzerindeyse Tüketici Hakem Heyetine değil, doğrudan Tüketici Mahkemesine başvuruluyordu. 


Ancak, 2015 yılı için düzenlenen parasal sınırlamalara göre, Tüketici Hakem Heyetine müracaat edilmesi için en az talep edilecek ücretin 2.200 Türk Lirası olması gerekiyor.


Konut kredisi dosya masrafı iadesi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön