26 / 04 / 2024

Ev aldıktan sonra hangi ödemeler geri alınabilir?

Ev aldıktan sonra hangi ödemeler geri alınabilir?

Geçtiğimiz yıl konut kredisi faiz oranlarının düşmesiyle milyonlarca kişi ev sahibi oldu. Ev sahibi olan vatandaşlar satın alma işlemi sırasında binlerce liralık ödemelerde bulundu. Peki, bu ücretler geri alınabilir mi? İşte detaylar...



Normalleşme ile başlayan konut kredisindeki düşük faiz oranları ile milyonlarca vatandaş ev sahibi olmuştu. Krediyle alınan konutlarda vatandaşlar hem kredi giderlerinde hem de tapu giderleri olarak bazı ödemeler yapmıştı. Takvim'de yer alan habere göre vatandaşlara bu ödemeler vatandaşlara geri veriliyor Ev alanların merak ettiği bir öbür mevzu da ekspertiz fiyatı geri alınır mı konusu oluyor. Satın alınan evin değerinin tanımlanması emeliyle uygulanan ekspertiz fiyatı ödemesi de geri alınabiliyor.

Ev aldıktan sonra hangi ödemeler geri alınabilir?

Kentsel dönüşüm tapu harcı geri alınır mı? 

Ev sahibi olanların geri alacağı ödemelerden birisi de kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi oluyor. Resmi Gazete'de yayımlanan ve uygulamada olan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile vatandaşların bazı hakları bulunuyor. Bu yönetmeliğin 7. maddesine göre ev sahibi olan vatandaşların tapu harcı muhafiyeti oluyor.

Bu düzenleme ile ev alırken; belediyeler tarafından alınan ücret ve harçlar, , veraset ve intikal vergisi, kullanılacak kredilerden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi için muafiyet hakkı ve noter harcı damga vergisi ödeyen vatandaşlara tapu harcı muhafiyeti veriliyor. Ev alırken bu ödemeyi yapan kişiler başvuru yaparak ödemelerini geri alabilecekler.

Ev aldıktan sonra hangi ödemeler geri alınabilir?

Ekspertiz ücreti geri alınır mı? 

Ev sahibi olanların merak ettiği bir diğer konu da ekspertiz ücreti geri alınır mı konusu. Satın alınan evin değerinin belirlenmesi amacıyla uygulanan ekspertiz ücreti ödemesi de geri alınabiliyor. Ekspertiz ödemesi 1200 TL'ye kadar çıkabiliyor ve fiyatlarda değişkenlik gösterebiliyor. Ekspertiz ücretini ödediğinize dair banka size bir fatura sunuyorsa bu ücreti geri alamıyorsunuz. Eğer ekspertiz ücret faturası yoksa ya da banka adına kesildiyse bu durumda başvuru yaparak ekspertiz ücreti geri alınabilir.

 Ev aldıktan sonra hangi ödemeler geri alınabilir?

Emlak vergisi geri alınır mı? 

Emlak vergisi de geri ödeme yapılan ödemeler arasında yer alıyor. Fakat bu ödemelerin bazı şartları yer alıyor. Satın alınan evin 200 metrekare altında olduğu ve gelirinin olmadığı ıspatlanması takdirde bu ödemeyi de geri alabiliyorsunuz.

Emekliler, şehit aileleri (dul ve yetimler), gaziler, engelliler ve sosyal güvenlik kurumlarından alınan aylık dışında farklı bir geliri olmayanlara emlak vergisi geri iade ediliyor. İade talebinin son 5 yıl içinde yapılması gerekiyor.

Ev sahipleri dikkat! Bu ödemeleri geri alabilirsiniz!

 


Geri Dön