26 / 04 / 2024

Ev aldıktan sonra bu ödemeleri geri alabilirsiniz!

Ev aldıktan sonra bu ödemeleri geri alabilirsiniz!

Konut sahibi olan vatandaşlar, devlet ve bankalardan geri alabileceği ödemeleri araştırıyor. Peki, ev aldıktan sonra hangi ödemeler geri alınabiliyor? İşte detaylar...



Konut alımı yapan vatandaşlar, satın alma işlemi yaparken masraf ödemeleri, devlet birimlerine yapılan ödemeler gibi binlerce liralık ödemeler yapıyor. Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre bu ödemelerin bazıları geri alınabiliyor. İşte konut alanların geri almak için başvuru yapabileceği ödemeler...

Kentsel dönüşüm tapu harcı geri alınır mı? 

Resmi Gazete'de yayımlanan ve uygulamada olan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile vatandaşların bazı hakları bulunuyor. Buna göre; ev sahibi olan vatandaşların tapu harcı muhafiyeti oluyor. Bu düzenleme ile ev alırken; belediyelerce alınan ücret ve harçlar, , veraset ve intikal vergisi, kullanılacak kredilerden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi için muafiyet hakkı ve noter harcı damga vergisi ödeyen vatandaşlara tapu harcı muhafiyeti veriliyor. Ev alırken bu ödemeyi yapan kişiler başvuru yaparak ödemelerini geri alabiliyor. 

Ekspertiz ücreti geri alınır mı? 

Ev sahibi olan vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri de ekspertiz ücreti geri alınır mı konusu oluyor. Satın alınan evin değerinin belirlenmesi amacıyla uygulanan ekspertiz ücreti ödemesi de geri alınabiliyor. Ekspertiz ödemesi 1200 TL'ye kadar çıkabiliyor ve fiyatlarda değişkenlik gösterebiliyor.

Ekspertiz ücretini ödendiğine dair banka alıcıya bir fatura sunuyorsa bu ücret geri alınamıyor. Eğer ekspertiz ücret faturası yoksa ya da banka adına kesildiyse bu durumda başvuru yapılarak ekspertiz ücreti geri alınabiliyor. 

Emlak vergisi geri alınır mı? 

Yapılan ödemelerde merak edilen bir diğer konu da emlak vergisi oluyor. Emlak vergisinde satın alınan evin 200 metrekare altında olduğunu ve gelirinin olmadığını ispatlayan vatandaşlar bu ödemeyi geri alabilir. Emekliler, şehit aileleri (dul ve yetimler), gaziler, engelliler ve sosyal güvenlik kurumlarından alınan aylık dışında farklı bir geliri olmayanlara emlak vergisi geri iade ediliyor. İade talebinin son 5 yıl içinde yapılması gerekiyor.
 

Ev alanlar dikkat! Paranızı geri alabilirsiniz!


Geri Dön