18 / 04 / 2024

Faiz indirimi için gözler kamu bankalarında!

Faiz indirimi için gözler kamu bankalarında!

Ev sahibi olmak ya da yeni yatırım yapmak isteyenlerde oluşan faiz indirim beklentisiyle vatandaşın gözleri bankalara çevrildi.



Geçen Cuma gerçekleşen darbe girişiminin ardından gözler Merkez Bankası'na çevrildi. Faizlerin sabit tutulması ya da 0.25 , 0.50 puanlık indirim beklentisi sonunda beklenen karar açıklandı.Faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan indirim yapılara faiz yüzde 8.75`e çekildi, politika faizinde ve borçlanma faizinde değişiklik olmadı.


Faiz İndrimi için Gözler Kamu Bankalarında

Ev sahibi olmak ya da yeni yatırım yapmak isteyenlerde oluşan faiz indirim beklentisi, gözleri bankalara çevirdi. Halkta ekonomik istikrar için özellikle kamu bankalarında (Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıf bank'ta ) faiz indirimi beklentisi oluştu. Bankaların bir an önce faiz oranlarında indirime gitmesi bekleniyor.

Birçok sektör finansmanını büyük ölçüde banka kredileri aracılığıyla sağlıyor. Dolayısıyla Merkez Bankası'nın faiz indirme kararlarının faiz oranlarına yansıması ve bankaların indirime gitmesi bekleniyor.


Vatandaşlar Bankalara Tepkili

Merkez Bankası'nın faiz oranlarında indirim yapmasının bankaların oranlarına yansımaması vatandaşta tepki yaratıyor. Kredi faiz oranlarında yaşanacak düşüşle piyasanın daha çok canlanması ve yatırım ortamının güçlenmesi bekleniyor. Finansman maliyetlerinin düşmesi birçok işletmenin finansmana ulaşmasını da kolaylaştıracak. Bu da üretim, yatırım ve istihdamı olumlu anlamda etkileyecek.


Bankaların kredi faiz oranlarını düşürmesi birçok vatandaşın ve konut sektörünün de yüzünü güldürecek. Öyle ki, konut sektöründe satışların hız kazanması, vatandaşların da konut talebini kolayca karşılaması mümkün olacak. Bankaların kredi faiz oranlarını düşürmesiyle daha çok vatandaş kredi kullanabilirken, oranların düşmesi satışlara da pozitif yansıyacak.


Konut kredisi faiz oranı yüzde 1,12'ye kadar indi!



KrediPazarı


Geri Dön