25 / 04 / 2024

Gayrimenkul alım-satımında tapu işlemleri!

Gayrimenkul alım-satımında tapu işlemleri!

Şükrü Kızılot Hürses Gazetesi' ndeki bugünki köşesinde gayrimenkul alım satımında tapu işlemlerini kaleme aldı.Gayrimenkul alım - satımında alıcı ve satıcının hazırlaması gereken belgeler nelerdir?...



Şükrü Kızılot Hürses Gazetesi'ndeki bugünki köşesinde gayrimenkul alım satımında tapu işlemlerini kaleme aldı.



Velayet altında (ergin olmamış-18 yaşını ikmal etmemiş küçük) olması, d) Kendisine kayyım ya da yasal danışman tayin edilmiş olması, e) Talepte bulunanın yabancı uyruklu olması. 

5- Gayrimenkul Üzerinde Haciz, Tedbir, Şerh ya da Kısıtlama Bulunması Taşınmazın tapu kütük sayfasının şerhler ve beyanlar sütununda mevcut olabilecek bazı kayıtlar, bu taşınmazla ilgili işlem yapılmasını engellemektedir. Bu nedenle, işlem yapılmadan önce, taşınmazın tapu kütük sayfasının şerhler, beyanlar ve taşınmazın nevi sütunları ilgili memurca kontrol edilerek, işlem yapmaya engel bir durumun bulunup bulunmadığı, taşınmazın eski ve yeni ek sayfaları da kontrol edilerek araştırılmalıdır. 

Taşınmaza ilişkin engellerin başlıcaları şunlardır: a) İhtiyati tedbir, b) Kamu haczi, e) İflas, d) Konkordato ile verilen süre, e) Kamulaştırma Kanunu'nun 31/b maddesine göre şerh, f) Aile yurdu şerhi, g) Aile konutu şerhi, h) Tapu kütüğünün nev'i hanesinde vakıf şerhi bulunması, ı) 775 sayılı Gecekondu Kanunu'na göre şerh, j) 3083 sayılı Toprak ve Tarım Reformu Kanunu'na göre şerh, k) 3367 sayılı Kanun'a göre, köy yerleşim alanlarında arazi tahsisi ile ilgili şerh, I) Belediye Gelirleri Kanunu'na göre, masraflara katılma payı şerhi, m) Askeri yasak bölge ve güvenlik bölgeleri belirtmesi, n) Kültür ve tabiat varlığı belirtmesi, o) Müşterek ipotek, taksim ve trampa ile ilgili başka bir müdürlüğe yetki verildiğine dair belirtme. 

Bu şerhlerin bir kısmı, taşınmazla ilgili bütün tapu işlemlerinin yapılmasını yasakladığı halde, bir kısmı sadece belirli tapu işlemlerinin yapılmasını yasaklamaktadır. Bu bakımdan şerhin türüne göre, talep edilen işlemin karşılanıp karşılanamayacağı, memur tarafından hukuki bilgiler ışığında değerlendirilmelidir. 



Şükrü KIZILOT / Hürses Gazetesi 





Geri Dön