26 / 04 / 2024

Gayrimenkul değerleme uzmanlığı!

Gayrimenkul değerleme uzmanlığı!

Gayrimenkul değerleme uzmanları neler yapar? Kimler gayrimenkul değerleme uzmanı olabilir? İşte gayrimenkul değerleme uzmanlığı mesleğinin iş tanımı ve bu işe yapabilecek olan kişiler bu haberde...



Gayrimenkul değerleme uzmanlığı!

Uluslararası Değerleme Standartları'na (UDES) göre tanım da şu şekildedir: Gayrimenkul Değerleme Uzmanları, Varlık Değerleme Uzmanları,Değerleme Uzmanları, değerleme yapmak ve sonuçlarını raporlamayı iktisadi bir faaliyet olarak yürüten özel bir meslek grubudur. 


Meslek erbabı olan değerleme uzmanları oldukça zor eğitim, öğretim ve ehliyet testlerinden geçmek ve becerilerini göstermek durumundadır. Ayrıca bu kişiler, Çalışma İlkeleri (ahlaki ilkeler ve yetkinlik) ve mesleki faaliyet standartlarına riayet etmeli, bunları muhafaza etmeli ve Genel Kabul Görmüş Değerleme İlkelerine uymalıdırlar.


Gayrimenkul değerleme uzmanlığı kısaca; konut, bina, arsa, arazi gibi gayrimenkul kıymetlerin değerini tespit etme işine deniyor. 


Gayrimenkul değerleme uzmanlığı işini yapanlar gayrimenkul alım-satım işlemleri kapsamında, ipoteğe dayalı kredi işlemlerinde değer tespiti yaparlar. Ayrıca gayrimenkullerle ilgili davalarda bilirkişi olarak ayrimenkul değerleme uzmanlarının görüşlerine başvuruluyor. 


Bu mesleği yapacak olan kişilerin finans matematiğini, tapu mevzuatını ve imar mevzuatını çok iyi bilmeleri, inşaat projelerini analiz edebilmeleri, genel ekonomik konjonktür ve gayrimenkul piyasası hakkında fikir yürütebilmeleri gerekiyor.


Gayrimenkul satın almak isteyen kişilerin ise, herhangi bir gayrimenkulu almadan önce, gayrimenkul değerleme uzmanlarına başvurmalarında ve alacakları gayrimenkulun gerek tapu işlemlerinde gerekse belediye ile ilgili konularda herhangi bir problemi ve sakıncası olup olmadığını öğrenmelerinde fayda bulunuyor.


Gayrimenkul değerleme uzmanlığına kimler başvurabilir?

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı, bir gayrimenkulün, gayrimenkul projesinin veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesini yapacak olan, Gayrimenkul Değerleme Şirketleri tarafından istihdam edilen, şirketin faaliyet konusunu yakından ilgilendiren ŞEHİR VE BÖLGE  PLANLAMA, mühendislik, işletme-ekonomi, mimarlık, peyzaj mimarlılığı ve gibi alanlarda asgari 4 yıllık üniversite mezunu olan kişilerdir.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön