16 / 04 / 2024

Hibe yoluyla tapu devri nasıl olur?

Hibe yoluyla tapu devri nasıl olur?

Tapuda hibe, herhangi bir bedel veya karşılık olmaksızın, bir malın mülkiyetinin başkasına verilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Hibe harç oranı her yıl yeniden belirleniyor.Tapuda hibe nasıl yapılır?



Hibe yoluyla tapu devri nasıl olur?

Tapuda gerçekleşen; herhangi bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesine hibe deniyor.


Ancak reşit olmayan kişiler, zihinsel özürlüler, reşit olmuş ancak temyiz kudreti olmayanlar, kanuni temsilcilerinin izni olsa dahi bağış yapamıyor. Ayrıca vasiler; vesayeti altındaki kişinin malını hibe edemiyor. 

  

Hibe eden kimse,hibeyi kabul eden kimseye bir takım mükellefiyetler yükleyebiliyor. Bu mükellefiyetler bir şeyi yapma şeklinde karşımıza çıktığı gibi bir şeyi yapmaktan kaçınma şeklinde de karşımıza çıkabiliyor.

  

Hibede bulunacak kişi, gayrimenkulü çocuklarından birine ya da eşine hibe etmesi halinde; diğer mirasçıların da saklı pay hakkı bulunuyor. 


Diğer mirasçılar bu duruma itiraz etme hakkına sahip oluyor. Bu durumda saklı pay hakları hibelenemediği için bu hakları korunuyor. 


Hibe rücu şartı ile de yapılabiliyor. Rücu şartı ile hibe ;hibeyi kabul edenin bağışı yapandan önce ölmesi halinde, mülkiyetin bağışı yapana geri dönmesine rücu şartı deniyor.


Tapu hibesi için gereken belgeler nelerdir?

-Hibe edilecek taşınmaz mala ait tapu senedi

-Hibe eden ve hibeyi kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

-Hibe yapanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.

-Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.

-Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden  Emlak  beyan değerini gösteren belge.

 

Tapuda hibe harç oranları..

1. Hibe edilen gayrimenkulün belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere beyan edilen değeri üzerinden binde 68,31 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden tahsil edilir.

2. Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestirilir.

3. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınır.


Tapu hibesi Resmi Senedin Yazım Örneği

BİR TARAFTAN.........: Ferhan KONUŞ :Kemal oğlu (Vergi No: .....)

DİĞER TARAFTAN...: Salih Yılmaz KAFADAR: Kasım oğlu (Vergi No:...)

aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.


Çankaya İlçesi Kırkkonaklar Mahallesinde bulunan 101 ada, 2 parsel sayılı 400 m2 miktarındaki arsanın tamamı Ferhan KONUŞ adına kayıtlı iken; adı geçen malik bizzat hareketle taşınmaz malının tamamını kayıtsız, şartsız ve bedelsiz olarak Salih Yılmaz KAFADAR'a bağışladığını,Salih Yılmaz KAFADAR'da bu bağışı yukarıda yazılı şekil ve şartlarla aynen kabul ettiğini ve adına tescilini istediğini,bu taşınmazmalın bu güne kadar olan emlak vergilerinin ödenmesinden taraflarının müteselsilen sorumlu olduklarını,taraflarca tapu harcına harca esas olmak üzere gösterilen değerin bu taşınmazmalın emlak vergisi değerine yeniden değerlendirme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki fark için ödenmesi gereken harçların V.U.K. gereğince taraflarından cezalı olarak tahsil edilmesini kabul ettiklerini birlikte ifade ve beyan ettiler.


Tapuda takas nasıl yapılır?


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön