24 / 04 / 2024

Ev satışında tapu devri nasıl olur?

Ev satışında tapu devri nasıl olur?

Taşınmaz mülklerin el değiştirmesi işlemine tapu devri deniyor. Peki, ev satışında tapu devri nasıl olur? Tapu devir işlemlerinde gerekli belgeler nelerdir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...



Gayrimenkul alım satım işlemleri gerçekleştirilirken en çok merak edilen konulardan biri, tapu devrinin nasıl yapılacağı oluyor. Bir gayrimenkule ait tapunun yasal yollarla devredilebilmesi için bazı prosedürlerin takip edilmesi gerekiyor. 

Tapu işlemleri oldukça basit olarak biliniyor. Yapmanız gereken şey, Tapu Müdürlüğü tarafından istenen belgeleri tamamlamak, sonrasında da tapu harcı ve tapu döner sermaye bedelini ödemek oluyor. Bu iki işlem yapıldıktan sonra tapu devri işlemlerini başlatarak 1 ya da 2 gün içerisinde tapu devir süreci tamamlanıyor. 

Ev satışında tapu devri nasıl olur?

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde tapu devri başvurusu yapmak için alıcı ve satıcının mülkün bağlı olduğu Tapu Dairesi’ne gerekli belgeler ile gidilmesi gerekiyor. Ayrıca ALO 181 ya da e-randevu üzerinden de tapu randevusu başvurunuzu yapabiliyorsunuz. 

Tapu devir işlemleri için iki ödemenin yapılması gerekli oluyor. Bunlardan biri tapu harcı, diğeri ise döner sermaye harcı olarak karşımıza çıkıyor. 2021 yılı itibarıyla toplam satış bedelinin %4’ü konut tapu harcı olarak ödeniyor. Bu bedel, alıcı ve satıcı arasında %2-%2 olacak şekilde tahsil ediliyor. 

Ayrıca 2022 yılı tarife cetvelinde "Döner Sermaye Hizmet Bedeli" 233 TL olarak açıklandı. İlave Hizmet Bedeli ise 32 TL olarak belirlendi. 


Geri Dön