24 / 04 / 2024

Gayrimenkul satışında tapu takas nasıl olur?

Gayrimenkul satışında tapu takas nasıl olur?

Web tabanlı 'TapuTakas'la, el değiştirecek tutar, Takasbank'ta bloke edilerek satış işlemi gerçekleşene kadar güvence altına alınıyor. Peki, gayrimenkul satışında tapu takas nasıl olur?



Gayrimenkul satışında tapu takas nasıl olur?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Takasbank arasında imzalanan protokolle, gayrimenkul alım satımlarında mülkiyet hakkı ve satış bedelinin el değiştirmesi sırasındaki dolandırıcılık gibi olumsuzluklara karşı tapu takas uygulaması geliştirildi.


Web tabanlı 'TapuTakas'la, el değiştirecek tutar, Takasbank'ta bloke edilerek satış işlemi gerçekleşene kadar güvence altına alınıyor. 


Bu yeni tapu takas sistemiyle mülkiyet hakkı ve alım satım bedelinin el değiştirmesi sırasında alıcı ile satıcının karşılaştığı olumsuzlukların önlenmesini amaçlıyor.


Tapu takas sistemine, taputakas.com.tr adresinden giriş yapılabiliyor. Sistemde işlem adımları şu şekilde sıralanıyor:


1 - Tapu dairesinden alınan e-ödeme numarası ile taputakas.com.tr adresinden veya taputakas mobil uygulaması ile sisteme girilir.


2 - Satıcı e-ödeme numarası ve gerekli bilgileri sisteme girer. Sistem tarafından oluşturulan Takasbank Referans Numarasını (TVS Ref No) alıcıya iletir.


3 - Alıcı e-ödeme numarası ve TVS Ref No ile gerekli bilgileri sisteme girer.


4 - Gayrimenkul ve komisyon bedelleri Takasbank'ın hesabına gönderilir. Ödemelerin sisreme kayıt esnasında bildirilen hesap numarasından gönderilmesi zorunludur.


5 - Tapu dairesinde tescil işlemi gerçekleştiğinde Takasbank tarafından gayrimenkul bedeli satıcıya EFT ile gönderilir.


Online tapu takas işlemi nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön