27 / 04 / 2024

Gayrimenkul satışında tapu takas nedir?

Gayrimenkul satışında tapu takas nedir?

Web tabanlı olan Tapu Takas uygulaması sayesinde, satış sonrasında el değiştirecek tutarın Takasbank’ta bloke edilerek satış işlemi sonuna kadar güvence altına alınıyor. Peki, gayrimenkul satışında tapu takas nedir?



Gayrimenkul satışında tapu takas nedir?

Tapu da bir gayrimenkulün diğer bir gayrimenkulle değişiminde takas işlemi yapılıyor.Takas işleminde değiştirilecek malların değerlerinin birbirine eşit olması şart değil.


Değerler arasında eşitlik olmadığı takdirde, aradaki fark bir miktar para ödenerek denklik sağlanabiliyor. Tapu sicil müdürlüğünün takasta  değerleri eşitlemek konusunda bir müdahale yetkisi bulunmuyor. 


Değerlerin eşit olmadığından bahisle akdi yapmaktan kaçınması da mümkün değil. Değer eşitliği için  ödenecek bir bedel işlem sırasında peşin ödenmeyecekse, ileride ödenecekse bunun için kanuni ipotek tesis edilebiliyor. 


TapuTakas, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüyle Takasbank arasında imzalanılmış olan protokol ile hayata geçirilen ve gayrimenkul alım satım işlemleri esnasında mülkiyet hakkının ve satış bedelinin el değiştirmesi sırasında; dolandırıcılık, sahte para v.b. gibi bazı negatif durumları bertaraf etmek için geliştirilmiş bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor.


Web tabanlı olan Tapu Takas uygulaması sayesinde, satış sonrasında el değiştirecek tutarın Takasbank’ta bloke edilerek satış işlemi sonuna kadar güvence altına alınmış olması özellikle gayrimenkul alımı sırasında yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi bakımından önem teşkil ediyor.


Yeni tapu takas sistemi nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön