23 / 04 / 2024

İntifa hakkı terkini nasıl yapılır?

İntifa hakkı terkini nasıl yapılır?

İntifa hakkının bir kimseye geçebilmesi için, söz konusu mülkün sahibinin mülkiyeti üzerinde tutup kullanma hakkını başkasına devretmesi gerekiyor. Peki, intifa hakkı terkini nasıl yapılır? İşte intifa hakkının terkini...



İntifa hakkı terkini nasıl yapılır?

İntifa hakkı, bir gayrimenkul üzerindeki kullanma, ondan faydalanma hakkını ifade ediyor. İntifa hakkının bir kimseye geçebilmesi için, söz konusu mülkün sahibinin mülkiyeti üzerinde tutup kullanma hakkını başkasına devretmesi gerekiyor.


Kanuni mirasçılar dışında, intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine bedelsiz feragat edilmesinde veya süreli intifa haklarında, sürenin dolması ile intifa hakkının terkini söz konusu oluyor.


Bu hakka sahip kişiler yalnız söz konusu mülkten faydalanma hakkına sahip oluyor. Peki intifa hakkının terkini nedir, intifa hakkı terkini nasıl yapılır?


İntifa hakkı terkini..

İntifa hakkı;

- Bu haktan bedelli veya bedelsiz feragat (vazgeçme) sebebiyle,

- Süre varsa sürenin dolması sebebiyle,

- Hak sahibinin ölümü sebebiyle,

- Mahkeme kararı ile terkin edilir. 


Terkin için tescil istem belgesi düzenlenir. Hak sahibinin ölümü sebebiyle terkin halinde hak sahibinin ölü olduğunun nüfus kayıt örneği veya veraset senedi ile kanıtlanması gerekir. Diğer hallerde herhangi bir belge istenmez. 


İstemde bulunanın hak sahibi olduğunun nüfus cüzdanı,pasaportla veya avukatlık kimliği ile belirlenmesi ve vesikalık fotoğraf, T.C.Kimlik ve vergi numarası istenmesi gerekir. Temsilci varsa temsil belgesi de aranır.


Bu işleme konu olan gayrimenkulün ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere, bildirilen değer üzerinden binde 68,31 oranında tapu harcı, kuru mülkiyet sahibinden tahsil edilir.


İntifa hakkı sahibinin ölümü sebebiyle terkininin söz konusu olduğu durumda ise, sadece terkin harcı tahsil edilir.



İntifa hakkının terkini dava dilekçesi!



Geri Dön