25 / 04 / 2024

İpoteğin terkini nasıl yapılır?

İpoteğin terkini nasıl yapılır?

İpoteğin terkini nasıl yapılır? İpoteğin terkini diğer bir deyişle kaldırılması konusu nasıl gerçekleşiyor? İpoteğin terkini dava dilekçesi nasıl oluyor? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz.



İpoteğin terkini nasıl yapılır?


Kamu tüzel kişileri bankalar ve finans kurumları lehine tesis edilmiş ipotekler o banka veya finans kurumunun terkin için yazdığı yazı ile terkin edilebiliyor. Bunların dışında kalan gerçek ve tüzel kişilerin lehine tesis edilmiş ipotekler, bu kişi veya temsilcilerinin bizzat tapu dairesine gelerek istemde bulunmaları halinde terkin ediliyor. Tutarı her yıl yeniden belirlenen maktu terkin harcı tahsil ediliyor.


Terkinin Şekli


İpotek, üzeri kırmızı mürekkeple çizildikten sonra alttaki boş satıra ipoteğin harfinin ve terkin edilmiştir ibaresinin yazılması ve tarih yevmiye atılarak imzalanması suretiyle terkin ediliyor. İpotekle beraber düşünceler sütununda ipoteğe yapılmış ilaveler ve varsa şerhler sütunundaki serbest dereceden yararlanma hakkının de terkini gerektiği de önem arz ediyor.



İpoteğin terkini davası dilekçe örneği!



.......  MAHKEMESİNE



DAVACI:


VEKİLİ:


DAVALI:


KONU                                             : İpoteğin Terkini İstemi.


AÇIKLAMALAR:


1-)   Müvekkilim, kardeşinin davalıya olan  … TL. borcu için …, ... İlçesi, ... ada, ... parselde kayıtlı taşınmazının üzerinde ikinci dereceden ipotek tesis etmiştir.

2-) Müvekkilimin kardeşi borcun tamamını ödemiştir ve bunları makbuzlarla ispat etmiştir. Bunun üzerine müvekkilim, davalıya ipoteği kaldırması için ihtarname çekerek başvurmasına rağmen davalı müvekkilimin bu talebini yerine getirmemiştir.

3-) Bu nedenle, dava açılması zorunlu hale gelmiştir. 


HUKUKİ NEDENLER  : 4721 S. K. m. 883 ve ilgili mevzuat.


HUKUKİ DELİLLER: Ödeme makbuzları, tapu kaydı, ihtarname ve diğer deliller.


SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, adı geçen taşınmaz üzerinde davalı lehine  olan ipoteğin terkinine, yargılama giderlerinin davalıya yükletilmesine, karar verilmesini Yüce Mahkemenizden saygıyla talep ederim.  …/…/…


Davacı Vekili

      Av.

 


İpotekli taşınmazın temliki!

İpotek kavramı nedir?

İpotek kaldırma işlemi!




Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön