25 / 04 / 2024

İpotek kaldırma işlemi!

İpotek kaldırma işlemi!

Tapudan ipotek kaldırma işlemi aldığınız evin kredi taksitlerinin tamamının ödenmesi sonucunda bankaya yapılan ipoteğin kaldırılması başvuru ile yapılıyor. İpotek kaldırma işlemi için bankadan alınan ipotek fek yazısı tapu sicil müdürlüğüne veriliyor...




İpotek kaldırma işlemi!


Ev alırken bir bankadan konut kredisi kullanıldığında banka ev üzerine ipotek koyar. Konulan bu ipotek ancak kredi taksitlerinin tamamının ödenmesi sonucunda kaldırılabilir. Tapudan ipotek kaldırma işlemi banka tarafından ipoteğin kaldırılması ile olabilir. Banka kredi taksitlerinizin bitmesi halinde size ipotek fek yazısı verir. Bu yazıyla birlikte tapu sicil müdürlüğüne gidilerek tapu üzerinden ipotek kaldırılması işlemi yapılır.


Çoğu zaman bankalardan alınacak olan ipotek fek yazısı masraflı ve zahmetli bir işlem haline geliyor. İpotek fek yazısı için her banka kendi içerisinde değişen ücretler talep edebiliyor. İpotek kaldırma işlemi sadece ipotek fek yazısı ile mümkün oluyor. 


İpotek fek yazısı banka tarafından tapu sicil müdürlüğüne gönderilir. Ancak bazen bankalar bu yazıyı tüketiciye elden de verebiliyor. Elden verme işlemi hukuki açıdan biraz sıkıntıya sokabiliyor. Kişi bu yazıyı kaybedebiliyor. Sonrasında bankadan tekrar talep ettiğinde banka olumsuz cevap verebiliyor ya da yenisini çıkarmak için biraz uğraştırabiliyor.


İpotek kaldırma işlemi!


Bankaların ipoteğin kaldırıldığına daire verdiği yazı olmadan maalesef tapudan ipotek kaldırma işlemi yapılamıyor. Ücretini ödemiş olduğunuz ipotek fek yazısı ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü'ne giderek tapudan da ipoteğin fek edilmesini talep edebilirsiniz. Tapu Sicil Müdürlüğü gerekli incelemeleri yaptıktan sonra ev üzerindeki ipoteği resmi olarak tapudan da kaldırır. Bu işleme "ipoteğin fek edilmesi" işlemi denir.



İpotek kaldırma masrafı!
Tapuda ipotek kaldırma işlemi!
İpotek kaldırmak için gerekli evraklar!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön