19 / 04 / 2024

Tapuda ipotek kaldırma işlemi!

Tapuda ipotek kaldırma işlemi!

Tapuda ipotek kaldırma işlemi kredi borcunun bitmesi halinde bankadan alınan ipotek fek yazısı ile birlikte tapu dairesine gidilerek tapuda ev üzerindeki ipoteğin kaldırılması şeklinde açıklanıyor...




Tapuda ipotek kaldırma işlemi, kredi borcu biten tüketicinin evi üzerine alabilmesi için mutlaka yapması gereken bir uygulamadır. Tapuda ipotek kaldırma işlemi öncelikle bankadan evin kredisinin bittiğine dair ipotek fek yazısı almakla başlıyor. İpotek fek yazısı banka tarafından verilen kredi borcunun bittiğini gösteren bir belgedir.


Tapuda ipotek kaldırma işleminin ikinci aşaması bankadan alınan ipotek fek yazısı ile birlikte tapu dairesine gidilmesi oluyor. Tapu dairesi bu yazıyla tapu üzerindeki ipoteği kaldırabiliyor. Bu işleme de ipoteğin fek edilmesi işlemi deniyor.


Banka tarafından verilen ipotek fek yazısının kanunen belirtilen bir masrafı olmamakla beraber hemen hemen tüm bankalar bu işlem için ücret talep ediyor. İpotek fek yazısının ücreti bankadan bankaya değişmesine karşılık ortalama 250 TL'yi buluyor.


Kredi kullanırken imzalanan sözleşmede ipotek fek yazısı ücretinin tüketiciden alınması gerektiği gibi bir ibare olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Bu gibi detaylar çoğu zaman gözden kaçıyor ve ileride karşılaşıldığında herhangi bir hak iddia edilmesi halinde sonuca ulaşmayı zorlaştırıyor.


Bütün bunlardan sonra tüketici bankadan aldığı ipotek fek yazısı ile tapu dairesine gider ve konut üzerindeki ipoteğin kaldırılmasını talep eder. Tapu dairesince gerekli işlemler yapıldıktan sonra, ipoteğin kaldırıldığına dair bilgi tapu kütüğüne kaydedilir. Yapılan bu işlem ile artık gayrimenkul üzerindeki ipotek kalkmış olur ve tüm haklar tüketici üzerine devredilmiş olur.



İpotek kaldırma işlemleri!
İpotek kaldırma masrafı!
İpotek fekki ücreti!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön