25 / 04 / 2024

İpotek kaldırma işlemleri!

İpotek kaldırma işlemleri!

İpotek kaldırma işlemleri, konut kredisi ile alınan bir evin kredi taksitlerinin tamamlanmasından sonra, evi üzerinize alabilmeniz için tapu dairesine gidilerek ev üzerindeki ipoteğin kaldırılması şeklinde yapılıyor...




İpotek kaldırma işlemleri!


Kredi kullanarak satın aldığınız konut üzerindeki ipoteği, kredi borçlarınız biter bitmez mutlaka kaldırmanız gerekiyor. İpotek kaldırma işlemleri, konut kredisiyle satın aldığınız evin, kredi taksitlerini tamamladıktan sonra evin üzerindeki ipoteği kaldırılması şeklinde yapılıyor. Çünkü evi üzerinize almanız için bu şart. Evin üzerindeki ipoteği kaldırma işlemini ise Tapu Dairesi yapıyor. Bu işleme ipoteğin fek edilmesi adı veriliyor.


İpotek kaldırma işlemlerini yapabilmek için öncelikle kredi kullanılan bankadan ipotek fek yazısının alınması gerekiyor. İpotek fek yazısı için kanunen bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Ancak banka bu ücreti tüketiciden talep edebiliyor. İpotek fek yazısı ücreti ise bankadan bankaya farklılık gösterebiliyor. Bankadan ipotek fek yazısını aldıktan sonra, bu yazıyı Tapu Sicil Müdürlüğü'ne götürerek, ipoteğin kaldırılması işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz. 


İpotek fek yazısı ücretini ödemeniz için kanunen bir zorunluluğunuz olmadığını belirtmiştik. Bankaların tüketicilerden talep edebildikleri bu ücret ise kredi sözleşmesinde geçiyor. O yüzden sözleşmede özellikle ipotek fek yazısı ücretinin tüketiciden alınması gerektiği ile ilgili bir bilginin yer alıp almadığı kontrol edilmelidir. 


Kredi sözleşmesinde "ipotek fek yazısı ücreti tüketici tarafından ödenecektir" ibaresine rağmen  sözleşmeyi imzalayan tüketici, ödeme anı geldiğinde ücreti ödemek istemeyebilir. Bu durumda banka, sözleşmedeki bilgileri tüketici aleyhine kullanabilir. 



Fek yazısı örneği!
İpotek fek yazısı ücreti yasal mı?
İpotek fek yazısı örneği!
İpoteğin kaldırılması dilekçe örneği!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön