26 / 04 / 2024

İpotek kaldırma işlemi kaç gün sürer?

İpotek kaldırma işlemi kaç gün sürer?

Konut kredisi kullandırımlarında istisnasız tüm bankalar kredi kullandırılan konutun tapusu üzerine ipotek koyduruyor. Peki, konut üzerindeki ipotek nasıl kaldırılır? İpotek kaldırma işlemi kaç gün sürer?



İpotek kaldırma işlemi kaç gün sürer?

Konut kredisi kullandırımlarında istisnasız tüm bankalar kredi kullandırılan konutun tapusu üzerine ipotek koyduruyor. Konut kredileri hem yüksek tutarlı hem de uzun vadeli krediler olduğu için bankalar kredinin geri dönüşünü garanti altına almak için konutun üzerine ipotek koymayı istiyor.


Konut kredisi ipotek kaldırma işlemi için mutlaka kullanılan kredinin kapatılması gerekiyor.  Kredi borcu bitmeden ipoteğin kaldırılması mümkün olmuyor.


Borcunuzu ödedikten sonra konut kredisi ipotek kaldırma işlemi için gerekli işlemlere başlama hakkınız bulunuyor. İpotek kaldırma işlemi için atılması gereken ilk adım kredi kullanılan banka şubesini ziyaret ederek borcu yoktur yazısı almak oluyor.


Borcu yoktur yazısının noter onaylı olması talep ediliyor. İpotek kaldırma yazısı için birçok banka masraf talep edebiliyor. Bu masrafı ödedikten sonra bağlı bulunduğunuz kaymakamlığın içerisinde bulunan Tüketici Hakları Hakem Heyetine başvuruda bulunarak ipotek kaldırma masrafı için ödediğiniz parayı geri alabiliyorsunuz. 


Borcu yoktur yazısı ile tapuya giderek konutunuz üzerinde bulunan ipoteği aynı gün kaldırma imkanınız bulunuyor. Böylelikle konutunuzu istediğiniz an sorunsuzca satma hakkı elde etmiş oluyorsunuz.




İpotekli ev nasıl satılabilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön