29 / 03 / 2024

İpotekli evimi nasıl satabilirim?

İpotekli evimi nasıl satabilirim?

Bankalar alının konut kredileri karşılığında güvence olarak evlere ipotek koyuyor.Peki ipotekli evimi nasıl satabilirim?İşte ipotekli evin satış işlemlerinin nasıl gerçekleştirileceğine dair bilgiler..



İpotekli evimi nasıl satabilirim?

Konut kredisi kullanılarak satın alınmış bir gayrimenkul için banka ipotek uyguluyor. Kullanılan kredinin teminatı olarak banka kredinin tamamı ödenene kadar ipotek ile krediyi güvence altına almış oluyor. 


Bankalar tarafından verilen krediler için ipotek yapıldığı gibi, satıcının parasının tamamını alamadığı durumlarda, alınan borç için teminat istenildiğinde veya ticari faaliyetlerde teminat olarak göstermek için taşınmaz ipotek ettirilebiliyor.


İpotekli bir evin satışı ise mümkün oluyor. Konut kredisi kullanarak satın alınan evin kredi taksitlerini ödemekte sıkıntı çekiliyorsa, evi elden çıkarma şansı bulunuyor. Bu durumda yapılması gereken şey evi satın alacak kişiyle anlaşarak, banka işlemlerini halletmek oluyor.


Evi satın alacak kişinin peşin parası da bulunmaması durumunda bankanın onayını alarak, konut kredisini yeni ev sahibine devredilebiliyor.


Tapu müdürlüğü ipoteği kabul etmeden taşınmaz kişinin adınıza tescil edilemiyor. Eğer ipoteği kabul ediliyorsa ipotek alacaklısından borç miktarı, faizi ve tüm masrafları öğrenerek gayrimenkulü satın almak daha güvenli oluyor. Bu çerçevede, ipotekli bir gayrimenkulü satın alırken, ipotek borcunun kesin ve güncel miktarını öğrenmek ve bu bedelin satıcının önerdiği satış bedelinden düşürülmesi gerekiyor.


Tapusu olmayan bitmemiş bir projeden konut satın almak için ise önce eski satış vaadi sözleşmesinin iptal edilmesi ve yeni bir satış vaadi sözleşmesi yapılması gerekiyor. Bundan sonra alıcı krediyle konutu alıyor ve yeni ipotek koyuluyor. 



İpotekten kurtulma yolları!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön