28 / 03 / 2024

İstimlak nasıl olur?

İstimlak nasıl olur?

Kamulaştırma olarak da bilinen istimlak nasıl olur? Merak ediyorsanız sorunuzun yanıtını haberimizde bulabilirsiniz...



İstimlak nasıl olur?

Bir bölgenin ihtiyacı doğrultusunda ve kamu yararı gözetmesi halinde zel kişilere ait gayrimenkuller, kanun esaslarına göre karşılığı ödenmek kaydıyla alınabiliyor. Bu durum istimlak olarak nitelendiriliyor. Peki kamulaştırma olarak da bilinen istimlak nasıl olur?


İstimlak nasıl olur?

İlk olarak istimlak kararının alınabilmesi için ortada yüksek bir kamu yararının olması ve bölgenin söz konusu projeye ihtiyacı olması gerekiyor. İstimlağa karar verilmesi dahilinde söz konusu projenin uygulanmasında bu uygulama alan kapsamına giren gayrimenkullerin istimlağı isteniyor. 


İstimlağı istenen gayrimenkullere karşılık olarak ise eşdeğer niteliği taşıyan bir yer veriliyor. Eğer böyle bir alan yoksa gayrimenkulün bedeli ödeniyor. İstimlak nasıl olur, sorusunu yanıtladıktan sonra bu uygulamaya gelecek olası itirazlar hakkında bilgi verelim.


İstimlak kararına itiraz..

Özel mülkiyet sahipleri, söz konusu istimlak kararını kabul etmeme ve itiraz etme haklarına sahiptir. İstimlak kararına itirazın olması halinde uzlaşma komisyonları kurularak başka bir süreç başlıyor.


Kurulan uzlaşma komisyonlarının, itiraz eden kimse ile pazarlık usulü ile anlaşmanın sağlanması amaçlanıyor. Uzlaşmanın sağlanması halinde tapuya gidilip takas işlemi gerçekleşiyor. Böylece istimlak işlemi tamamlanmış oluyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön