25 / 04 / 2024

Kat irtifaklı daire satışı nasıl olur?

Kat irtifaklı daire satışı nasıl olur?

Kat irtifakı nedir? Kat irtifaklı daire satışı nasıl olur? Merak ediyorsanız yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Kat irtifaklı daire satışı nasıl olur?

Kat irtifaklı daire satışı, İnşaatı başlamamış veya inşaat çalışmaları devam eden bir yapıdan ya da projeden daire alımlarında söz konusu oluyor. "Kat irtifaklı daire satışı nasıl olur?" sorusunu daha detaylı açıklamak gerekirse ilk olarak "Kat irtifakı nedir?" sorusunu yanıtlandıralım.


Kat irtifakı nedir?

Kat irtifakı, herhangi bir arsa üzerinde yapılacak veya inşaat çalışmaları devam eden bir binanın üzerinde kurulan mülkiyet hakkına deniyor.


Bir başka ifade ile kat irtifakı, müteahhit ile alıcısı arasında imzalanan ve inşaatı henüz tamamlanmamış projeler üzerinde yapılan satış anlaşması olarak karşımıza çıkıyor.


Buna göre, kar irtifaklı daire satışı, inşaatı bitmeyen bir yapıdan konut satın alımında ortaya çıkıyor. 


Kat mülkiyetine geçmeden önceki bir süreç olarak da görülen kat irtifakının, yapının inşaatı bitiminden ve iskanının belgesinin alınmasından sonra kat mülkiyetine geçilmesi gerekiyor. "Kat irtifaklı daire satışı nasıl olur?" sorusunu yanıtladıktan sonra kat mülkiyeti ile kar irtifakının farklarına değinelim.


Kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki fark

Kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanmış ve iskan belgesine sahip yapılar üzerinde yapılan satışlarda kazanılan mülkiyet hakkını ifade ediyor. Bir diğer deyişle kat mülkiyetinin alınabilmesi için yapının bitmiş ve iskanlı olması şart.


Ancak kat irtifakında yukarıda da belirttiğimiz gibi, yapı inşaat halinde iken yapılan satıştan dolayı kazanılan mülkiyet hakkı türüdür.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön