25 / 04 / 2024

Yaşlı kişilerin tapu satışı nasıl olur?

Yaşlı kişilerin tapu satışı nasıl olur?

Gayrimenkullerin alım satım ve daha birçok işlemleri bağlı olunan tapu dairesinde gerçekleşiyor. Taşınmaz işlemleri, sahibi veya vekili tarafından yapılıyor. Peki, yaşlı kişilerin tapu satışı nasıl olur?



Yaşlı kişilerin tapu satışı nasıl olur?

Gayrimenkullerin alım satım ve daha birçok işlemleri bağlı olunan tapu dairesinde gerçekleşiyor. Taşınmaz işlemleri, sahibi veya vekili tarafından yapılıyor.


Alım Satım işlemleri de, yine alacak ve satacak kimselerin müracaatları akabinde yapılıyor. Ancak, devir işleminin gerçekleşmesi için bazı şartlar aranıyor.


Öncelikle kişilerin alım satım yapabilecek ehliyette olmaları ve istenen belgeleri temin etmeleri gerekiyor. Yaşlı kimselerin tapu işlemlerinde sıklıkla yavaşlama olabiliyor. Bunun nedeni ise, bu kişilerden sağlık raporunun talep edilmesi oluyor.


Yaşlı kişilerin tapu satışı..

Tapuda yapılacak alım satım işlemlerinde tarafların yaşının tutması gerekiyor. Tapu işlemlerinde yaş sınırı 65 yaş olarak belirleniyor.


65 yaşın üzerinde bir alım satım işleminde bulunmak isteyen kimseler için tapu müdürlüğü tarafından akli dengesinin yerinde olduğuna ilişkin bir raporun talep ediliyor. 


Bu rapor doğrultusunda ise tapu işlemlerinin yapılmasına onay veriliyor. Böylece raporun alınması ile olası problemlerin önüne geçilmiş oluyor. 


Örneğin satışı gerçekleştiren kişinin çocukları tarafından alıcıya herhangi bir satış iptali davası açıldığında bu rapor göz önünde bulundurulabiliyor.


Tapuda 18 yaş sınırı..

Tapu satışında yaş sınırı hususunda 18 yaşından küçük kimseler ile ilgili esaslar da yer alıyor. Miras yolu ile ya da anne babanın çocukları adına gayrimenkul alımı ile 18 yaşından küçük bir kimsenin sahibi olduğu Emlak üzerinde tasarruf işlemi yapılabiliyor.


Tapu harcı ödeme nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön