19 / 04 / 2024

Yabancı uyruklu kişilere ev satışı nasıl yapılır?

Yabancı uyruklu kişilere ev satışı nasıl yapılır?

18 Mayıs 2012 tarihinde Tapu Kanunu'nda yapılan değişiklik ile yabancılar, karşılıklılık şartı olmadan Türkiye'den taşınmaz sahibi olabiliyor. Peki, yabancı uyruklu kişilere ev satışı nasıl yapılır? Yasal sınırlamalar nelerdir?



Yabancı uyruklu kişilere ev satışı nasıl yapılır?

Yabancı uyruklu kişilere ev satışı yapılabilmesi için alıcının ''Ülkemizde Taşınmaz ve Sınırlı Ayni Hak Edinebilen Ülke Vatandaşlarından olması ve Edinim Şartları''nı taşıması gerekiyor.


Yabancı uyruklu kişilere ev satışı başvurusu;

Taşınmaz maliki veya yetkili temsilcisinin, Tapu Müdürlüğü’ne ön başvuru yapması gerekiyor. (Ön başvurular genellikle öğle tatilinden önce, Tapu Müdürlüğü’nde sıra numarası alınarak yapılır.)


Ön başvuru koşullarında eksiklik olması ve tamamlanabilecek durumda olması halinde ön başvuru dosyası bekletiliyor. Ayrıca yabancıların yasal sınırlamalara uymaları da şart.


Yasal sınırlamalar:

Ülke genelinde, yabancı uyruklu bir gerçek kişi, en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabilir ve sınırlı ayni hak edinebilir.


b)Yabancıların askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde taşınmaz edinimi ve izin almadıkça kiralaması mümkün değildir.


c)Yabancı uyruklu gerçek kişiler, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün  %10’una kadar taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilir.


d)Gerçek kişilerle yabancı ülkelerde kendi mevzuatlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri lehine taşınmaz rehni tesisinde kanuni sınırlamalar uygulanmaz.


e)Kanun hükümlerine aykırı olarak edinilen; edinim amacına aykırı kullanıldığı ilgili Bakanlık ve idarelerce tespit edilen; proje şartıyla satın almalarda süresi içinde ilgili Bakanlığa başvurulmayan veya süresi içinde projeleri gerçekleştirilmeyen; taşınmazlar tasfiye hükümlerine tabidir.


Yabancıların tapu masrafları 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com







Geri Dön