19 / 04 / 2024

Tapu harcı ödeme nasıl yapılır?

Tapu harcı ödeme nasıl yapılır?

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların devri tapu dairesinde yapılıyor. Tapuda verilen hizmet karşılığında taraflardan tapu harcı ödemesinin yapılması isteniyor. Peki, tapu harcı ödeme nasıl yapılır?



Tapu harcı ödeme nasıl yapılır?

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların devri tapu dairesinde yapılıyor. Tapuda verilen hizmet karşılığında taraflardan tapu harcı ödemesinin yapılması isteniyor.


Ödenecek harç, yapılan alım satım bedeli üzerinden hesaplanıyor. 2015 yılı harçları henüz açıklanmamak ile birlikte 2014 yılı harç tablosu gereğince taşınmaz malların devrinde binde 20 oranında harç ödeniyor. 


Örneğin, değeri 100 bin TL olan bir taşınmazın devri için hem alıcı hem de satıcı ayrı ayrı 2 bin TL ödüyor. Peki, tapu harcı ödeme nasıl yapılır?


Tapu harcı, tapu müdürlüğü tarafından belirlenen bankalara ödeniyor. Tapu harçlarını tahsile yetkili bankalar şu şekilde sıralanıyor;


Tapu harçlarını tahsile yetkili bankalar..

- ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

- TÜRKİYE FİNANS KATILIM B ANKASI A.Ş.

- ASYA KATILIM BANKASI A.Ş.

- OYAK BANK T.A.Ş.

- ŞEKERBANK A.Ş.

- T.C. ZİRAAT BANKASI

- T.GARANTİ BANKASI A.Ş.

- T.HALK BANKASI T.A.Ş.

- T.İŞBANKASI A.Ş.

- TURKISH BANK

- YAPI VE KREDİ BANKASI


Tapu harcı ödemeleri ayrıca cep telefonuyla veya internet üzerinden de yapılabiliyor ve dekonta gerek kalmıyor. Tahsilat işlemlerinin elektronik ortamda banka hesabından EFT, görüntülü işlem merkezi, ATM aracılığıyla anında gerçekleştirilmesi mümkün oluyor. 


2015 yılı itibarıyla tapu harçları, kredi kartı ile de ödenebilecek.


Tapu harcına KDV dahil mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön