29 / 03 / 2024

Tapu harcı ödemeleri nasıl yapılır?

Tapu harcı ödemeleri nasıl yapılır?

Taşınmaz mal devirlerinde işlemin tamamlanması ve tapunun alıcı adına tescil edilmesi için harç ödemesinin yapılması gerekiyor. Peki, tapu harcı ne kadar? Tapu harcı ödemeleri nasıl yapılır?



Tapu harcı ödemeleri nasıl yapılır?

Taşınmaz mal devirlerinde işlemin tamamlanması ve tapunun alıcı adına tescil edilmesi için harç ödemesinin yapılması gerekiyor.


Tapu harcını hem gayrimenkulü satan hem de alan taraf ayrı ayrı ödüyor. Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor.


Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olup, satış bedeli üzerinden bu oranda harç ödemesi yapılıyor.


Tapu harcı ödemeleri:

Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenir. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabilir. 


Ayrıca tapu müdürlüklerince e-tahsilat uygulamasına geçilmiştir. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.


Tapu harcının eksik ödenmesi..

Kimi zaman taraflar daha az tapu harcı ödemek için satış bedelini de olduğundan daha az beyan edebiliyor. Bu gibi durumların tespiti halinde ise ceza kesiliyor.


Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesilir.


Hibe ev tapu masrafı ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön