19 / 03 / 2024

Kaçak binaya DASK yapılır mı?

Kaçak binaya DASK yapılır mı?

Olası bir depremden sonra sağlıklı ve düzenli bir yaşama geçilme sürecinin daha hızlı olmasını amaçlayan DASK yıllık olarak düzenleniyor. Peki kaçak binaya DASK yapılır mı?



Kaçak binaya DASK yapılır mı?

Zorunlu deprem sigortası olan DASK poliçesi, meydana gelecek olası bir depremden sonra sağlıklı ve düzenli bir yaşama geçilme sürecinin daha hızlı olmasını amaçlayan ve her konuta yaptırılması zorunlu tutulan bir sigorta olarak karşımıza çıkıyor.


DASK sigortası yıllık olarak düzenleniyor. Yıllık deprem sigortası bedelleri ise, konutun yer aldığı deprem bölgesine ve konutun bulunduğu yapının yapısal özelliklerine göre belirleniyor. 


Deprem sigortası için ödenecek bedel hesabı, Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatları baz alınarak yapılıyor. Konut için belirlenen sigorta bedeli, tarife fiyatı ile çarpıldığı takdirde DASK sigortası için ödenmesi gereken bedel bulunuyor.


DASK sigortası hesaplamasında kullanılan ve yapı tarzına göre tespit edilen metrekare birim maliyetleri aşağıdaki sıralanıyor.


- Çelik - Betonarme Karkas Yapılar: 700 TL 

- Yığma Kagir Yapılar: 500 TL 

- Diğer Yapılar: 260 TL 


DASK sigortası için gerekli belgeler..

- Sigorta yaptıracak kimsenin adı, adresi, telefonu, cep telefonuna ilişkin bilgiler,

- Sigorta yaptıracak kimsenin vergi kimlik numarası ve T.C. kimlik numarası

- Sigorta yapılacak yerin açık adresi

- Sigorta yapılacak yerin tapu bilgileri 

- Sigorta yapılacak yerin binanın inşa yılı 

- Sigorta yapılacak yerin binanın yapı tarzı

- Sigorta yapılacak yerin binanın toplam kat sayısı

- Sigorta yapılacak yerin binanın hasar durumu 

- Sigorta yapılacak yerin meskenin brüt yüzölçümü 

- Sigorta yapılacak yerin meskenin kullanım şekli 


Yukarıda da görüldüğü üzere, DASK sigortası işyeri ve konutlar için zorunlu bir uygulama oluyor. Aksi takdirde mesken ve işyeri satışları gerçekleşmiyor. Peki, kaçak binaya DASK yapılır mı?


Zorunlu Deprem Sigortası hukuku gereğince; kaçak binalar sigorta kapsamı dışında oluyor.


“Hazine”, “Belediye” gibi kamu arazisi üzerine yapılan binalar ile 27.12.1999 tarihinden sonra inşa edilen, ancak ilgili mevzuat gereği "inşaat ruhsatı" bulunmayan binalar Zorunlu Deprem Sigortasının kapsamına girmez. Buna karşılık, 27.12.1999 tarihinden önce yapılmış olan binalarda " inşaat ruhsatı" şartı aranmadığı için Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılabilir.



DASK kiracı mı ev sahibi mi öder?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön