26 / 04 / 2024

Kaçak ev nasıl ruhsatlandırılır?

Kaçak ev nasıl ruhsatlandırılır?

Kaçak yapıya ruhsat almak mümkün oluyor. Öncelikle kaçak yapıya ruhsat almak için yapının bulunduğu arsanın mutlaka tapulu olması gerekiyor. Peki, kaçak ev nasıl ruhsatlandırılır?



Kaçak ev nasıl ruhsatlandırılır?

Kaçak ev, kendisine veya başkasına ait bir arsa üzerinde yetkili kurumlardan hukuksal olarak inşaat ruhsatı alınmaması veya ruhsat alındıysa bile ruhsata aykırı bir şekilde inşaatın yapılması durumları olarak ifade ediliyor.


Bir yapının kaçak durumuna düşmemesi için inşaata başlanmadan önce mutlaka inşaat ruhsatı yani yapı ruhsatiyesinin alınması gerekiyor. İnşaat ruhsatının verilmesi ile arsa üzerinde projede belirtilen şekilde bir yapının kurulmasına devlet tarafından izin verilmiş sayılıyor. 


 Kaçak inşaatlar için İmar Kanunu'nun 26, 27 ve 32. maddelerinde belirtilen bir çok idari yaptırımlar bulunuyor. Bunlar arasında en sıklıkla kullanılan cezalar, para cezaları ve yıkım cezaları oluyor. Peki, kaçak ev nasıl ruhsatlandırılır?


Kaçak evin ruhsatlandırılması!

Kaçak yapıya ruhsat almak mümkün oluyor. Öncelikle kaçak yapıya ruhsat almak için yapının bulunduğu arsanın mutlaka tapulu olması gerekiyor. Tabi bu kaçak yapının bulunduğu yerin yapı sahibine ait olması gerekiyor. 


Kaçak yapıya ruhsat almak için bulunduğu yerin tapu bilgilerine göre ilgili belediyeden yada il özel idaresinden imar durum belgesi alınması gerekiyor. 


İlgili idareye başvuru yaptıktan sonra eğer yapıda daha önceden kaçak yapı işlemi yapılmışsa tutanak tutulmuşsa para cezası çıkmışsa ödemeler yapılıyor, sonra ruhsatlandırmaya geçiliyor. Ancak yapı için daha önce hiçbir işlem yapılmamışsa ruhsatlandırmadan önce yapı hakkında kaçak inşaat işleminin yapılması şart olarak karşımıza çıkıyor. 


kaçak olduğu tespit edilen bir yapının yukarıda saydığımız işlemleri 1 ay içerisinde yapması yada yapının yıkılması gerekiyor.



Kaçak ev dilekçe örneği!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön