26 / 04 / 2024

Kaçak bina nasıl tespit edilir?

Kaçak bina nasıl tespit edilir?

İmar Kanunu yönetmeliklerine ve bir kısım kanunlarca belirlenmiş hükümlere uygun olmadan yapılan yapılara kaçak yapı deniyor. Peki, kaçak bina nasıl tespit edilir?



Kaçak bina nasıl tespit edilir?


Bir yapının inşaatına başlanabilmesi için ilk olarak yasal prosedürlere uygun olaması gerekiyor. Ruhsat alamadan ya da ruhsat eklerine uygun olamayarak hayata geçirilen yapılara kaçak yapı deniyor. 


Kaçak yapı başka bir deyişle, İmar Kanunu yönetmeliklerine ve bir kısım kanunlarca belirlenmiş hükümlere uygun olmadan yapılan yapılar olarak da karşımıza çıkıyor. 


Bir yapının kaçak yapı olamamsı için mutlaka inşaat ruhsatı alarak inşaat çalışmalarıma başlaması ve en son iskan ruhsatı alınarakta oturuma uygun hale getirilmesi gerekiyor.


Kaçak binalar için İmar Kanunu'nun 26, 27 ve 32. maddelerinde belirtilen bir çok idari yaptırımlar bulunuyor. Bunlar arasında en sıklıkla kullanılan cezalar, para cezaları ve yıkım cezaları oluyor. Peki, kaçak bina nasıl tespit edilir?


İnşaat çalışmalarına başlanmış olan yapının belediyede kaydının olmaması ve belediye yetkilileri tarafından bu binanın tuhsatı olmamasının tespit edilmesi halinde kaçak yapının çalışmaları durdurulabiliyor. Kaçak bina inşaatını öğrenildiğinde, inşaatın o andaki durumunu tespit ediyor. 


Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığının belirlenmesine yönelik olduğu için  ruhsatsız olarak hangi inşaat faaliyetlerinde bulunulduğunun, ruhsat varsa ruhsat ve eklerine aykırı olan inşaat faaliyetlerin ayrı ayrı belirtilmesi gerekiyor.


Kaçak yapı nasıl ruhsatlandırılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön