28 / 03 / 2024

Kat irtifakı!

Kat irtifakı!

Kat irtifakı bir arsanın maliki veya paydaşları lehine arsa payına bağlı olarak kuruluyor. Arsa payı kat irtifakından ayrı olarak devredilemeyeceği gibi miras yoluyla da geçemiyor ve başka bir hakla kısıtlanması mümkün olmuyor...




Kat irtifakı!


Kat irtifakı, bir arsa üzerinde yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümler için,  o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından, Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre kurulan irtifak hakkı şeklinde açıklanıyor. 


Kat irtifakı bir arsanın maliki veya paydaşları lehine arsa payına bağlı olarak kurulur. Arsa payı kat irtifakından ayrı olarak devredilemeyeceği gibi miras yoluyla da geçmez ve başka bir hakla kısıtlanamaz. Arsa payı devredildiği zaman ona bağlı kat irtifakı da kendiliğinden devredilmiş olur.


Kat irtifakı, resmi senetle ve tapu siciline tescil ile doğar. Bu resmi senet tapu sicil müdürlüğünce düzenlenir . Kat irtifakına konu olan arsanın tamamı bir kişiye ait ise resmi senet düzenlenmeyip istem belgesi düzenlenmektedir.

Müteahhit firma bir arsada bina yapımına başlamak için proje çizmek zorundadır. Bu projede dairelerin otopark, sığınak, metrekareleri gibi tüm detayları belirtilir. Proje çizildikten sonra belediyeye başvurarak inşaat izni alınır. İzin alındığı gün müteahhit arsayı dairelere ayırarak "kat irtifakı" tapusu çıkartır. 


Kat irtifakı tapusunda hangi dairenin nerede olduğu, numarası, kime ait olduğu açıkça belirtilir. Belirsiz olan ise binanın yapılıp yapılmadığı veya projeye uygun yapılıp yapılmadığıdır. Müteahhit firma binayı belediyeye uygulattığı gibi yaptıktan sonra belediyeden görevli kişiler gelip binayı denetler. Eğer bina projeye uygun yapılmışsa binaya yapı kullanım izni veya bilinen tabiriyle iskan verilir. İskan onayı çıktıktan sonra firma tapu dairesine giderek, kat irtifaklı tapuları kat mülkiyetine çevirir. Kat mülkiyetli tapunun kat irtifaklı tapudan tek farkı binanın projesine uygun bir şekilde yapılıp bitirildiğini göstermesidir. 



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com





Geri Dön