26 / 04 / 2024

Kira damga vergisi!

Kira damga vergisi!

Damga vergisi konusuna "kira sözleşmesi" de dahil. Yapılan her kira sözleşmesi ve düzenlenen her kira sözleşme nüshası için damga vergisinin ödenmesi gerekiyor. İşte kira damga vergisi hususu...



Kira damga vergisi!

Damga vergisinin kesildiği işlemler arasında "kira" da yer alıyor. Bir diğer deyişle, kiralama işlemi sırasında imzalanan kira sözleşmesi için vergi dairelerine damga vergisi ödenmesi gerekiyor.  Kira damga vergisi, yıllık kira bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Yıllık kira bedelinin "Brüt Ücret" üzerinden hesaplanan kira damga vergi ödemesi, düzenlenen her kira sözleşme nüshası için ayrı olarak temin ediliyor. 


Kiracı veya ev sahibinin ödemekle yükümlü olduğu kira damga vergisi, 2013 yılı vergi düzenlemelerine göre binde 1.89 oranında ödeniyor. Verginin ödenmemesi ya da eksik ödenmesi halinde hem kiracıya hem de mülk sahibine cezai işlem uygulanıyor. 


Kira sözleşmesi damga vergisi..

Kira sözleşmesi damga vergisi kiraya veren ve kiracıda olmak üzere iki nüsha şeklinde düzenleniyorsa bu vergi, iki sözleşme evrağı için de ayrı ayrı temin ediliyor. 



Damga vergisi beyannamesi!

Damga vergisi 2013!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön