26 / 04 / 2024

Kira enflasyon oranları Temmuz 2014!

Kira enflasyon oranları Temmuz 2014!

Mesken kiralamalarında ev sahibinin kiracısına yıllık olarak yapacağı zam oranı her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor. İşte, kira enflasyon oranları Temmuz 2014!




Ev sahibinin kiracısına yapacağı yıllık uygulaması Üretici Fiyat Endeksi oranı ile yapılıyor. Bu oran her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor.


Kira artış hesaplamalarında kullanılacak olan bu oran, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ayın 3'ünde veya takip eden işgününde saat 10:00'da haber bülteniyle kamuoyuna duyuruluyor. 


Bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre  ev sahipleri kiracılarına yüzde 9,46 oranınında kira zammı yapabilecek. Ev sahibinin yapacağı yıllık zam oranları, Borçlar Kanunu gereğince, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranlarından yüksek olamıyor. Bu durum madde 344'te şöyle açıklanıyor;


"MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."


TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre kira artış hesaplamalarında, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı baz alınması gerekiyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,73, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,89, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,46 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,26 artış gösterdi


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön