23 / 04 / 2024

Kira kontratı yenileme işlemleri!

Kira kontratı yenileme işlemleri!

Taşınmaz mal kiralamaları için taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Peki, kira süresi dolduktan sonra kira kontratı nasıl yenilenir? Kira kontratı yenileme işlemleri nelerdir?



Kira kontratı yenileme işlemleri!

Taşınmaz mal kiralamaları için taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Genellikle senelik olarak hazırlanan kira sözleşmelerinde taraflar ancak kanunda yazan esaslar doğrultusunda kirayı feshedebiliyor.


Kira kontratı, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli süreli oluyor; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.


Peki, kira süresi dolduktan sonra kira kontratı nasıl yenilenir? Kira kontratı yenileme işlemleri nelerdir?


Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor. 


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremiyor.


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Bu hükümler dışında kira sözleşmesi, herhangi bir fesih bildirimi olmadığı sürece yenilenmiş oluyor.



Kiracı sözleşmeden önce çıkarsa ne olur?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön