20 / 04 / 2024

Kiracının katılması gereken ortak giderler!

Kiracının katılması gereken ortak giderler!

Kat mülkiyetine tabi tutulan taşınmazlarda her kat maliki ortak giderlerden kendi payına düşen kısmı ödemesi gerekiyor. Peki, kiracının katılması gereken ortak giderler neler?



Kiracının katılması gereken ortak giderler!

Kat mülkiyetine tabi gayrimenkullerde kural olarak her kat maliki ortak giderlerden kendi payına düşen kısmı ödemekle yükümlü sayılıyor. Taşınmazın kiraya verilmesi halinde bu yükümlülük kiracıya geçiyor. 


Kanun gereğince; Kiralamalarla ilgili zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülüklere, aksi kararlaştırılmamış veya kanunda öngörülmemiş ise, kiraya veren katlanıyor.


Kiraya veren, kiralananın kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderlere katlanmakla yükümlü sayılıyor. Peki, kiracı hangi ortak giderlere katılmalı?


Kiracının katılması gereken ortak giderler!

Kat Mülkiyeti Kanunu giderlere katılımla ilgili bir sistem belirlemiş, kat malikleri arasında başkaca bir anlaşma olmadığı takdirde, kat maliklerinin, kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak, anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa arsa payı oranında katılacağı öngörülüyor. 


Ancak bu belirleme, kat malikleri arasında başkaca bir anlaşma yoksa geçerli oluyor. Dolayısıyla kat malikleri başka şekilde bir paylaşım belirleyebiliyor. Başka bir anlaşma olup olmadığını anlamak için bakacağımız belge Tapu Sicil Müdürlüğünden temin edilebilecek yönetim planı oluyor. Yönetim planında giderlerin paylaşımı ile ilgili herhangi bir belirleme yoksa yukarıdaki açıklama doğrultusunda paylaştırma yapılıyor.



Kiracı hangi masrafları öder?




Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön