26 / 04 / 2024

Kiracı hangi masrafları öder?

Kiracı hangi masrafları öder?

Kiracılar ortak giderlere katılmakla yükümlü sayılıyor. Bu hususta en çok merak edilen konu kiracıların hangi masrafları ödeyeceği oluyor. İşte, kiracının ödemesi gereken masraflar!



Kiracı hangi masrafları öder?

Kiracılar ortak giderlere katılmakla yükümlü sayılıyor. Kapıcının net maaşının ödenmesine, apartman ortak su giderine, apartman ortak merpen otomatiği giderine, asansör elektriğine Bakım onarımına (katılmazlar), apartman temizlik giderlerine ve bunun gibi işletme giderlerine katılıyorlar. 


Diğerleri işletme gideri değildir, bakım onarım için aidatın yükseltilmesi gerekçeli olmalıdır, yanı tadilata başlanmadan aidat toplanıyor ise yöneticinin fon oluşturması gerekiyor.  Tadilat onarım fonu. Asansör eskidi ise yeni modeli ile değişimi için fon oluşturmalı. Kapıcının kıdem tazminatı için fon oluşturmalı. Bu fonlardan sadece kat malikleri sorumlu tutuluyor ve kiracıların hiç bir sorumluluğu bulunmuyor. 


Kiracı olarak oturduğunuz evin gerek ısınma, gerekse binanın diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ödediğiniz yan giderler, daha önce kararlaştırılmış miktardan fazla olduğu takdirde, ev sahibinin ekstra giderleri en geç bir yıl içinde size bildirme zorunluluğu bulunuyor.  Bir seneyi aşan durumlarda ev sahibinin kiracıdan bir hak talebinde bulunma şansı kalmıyor. 


Kiracılar, kira bedelinin yanı sıra; kiracının günlük hizmetlerine sunulan, kapıcı hizmeti, ortak kullanılan elektrik-su bedeli gibi giderleri ödemek zorunda oluyor. 


Ancak, anayapının temel giderleri bir başka deyimle demirbaş giderlerini ödemiyor. Yapıda yapılan kalıcı işler ve bunların ücretleri daire sahibine ait oluyor.


Binalarda bakım onarım masraflarını kim öder?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön