25 / 04 / 2024

Kiracı hangi giderleri öder?

Kiracı hangi giderleri öder?

Apartmanın ihtiyaçları için kat maliklerinden belirli oranlarda aidatlar toplanıyor.Bu aidatlar apartmanın temizlik, bakım onarımı ve günlük hizmet işleri için harcanıyor. Peki kiracı aidat ödemek zorunda m? Kiracı hangi giderleri öder?



Kiracı hangi giderleri öder?

Apartmanın ihtiyaçları doğrultusunda kat maliklerinden belirli oranda aidat isteniyor. Bu hususta en çok merak konusu olan kiracı hangi giderleri öder sorusunun yanıtı Kat Mülkiyet Kanunu'nun 18. maddesinde açıklanmıştır. 


Kanun maddesine göre kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlü oluyor. Giderlerin paylaşımı hakkında yasal bir düzenleme yer almıyor.


Aidatlar ev sahibinden ya da kiracısından talep edilebiliyor. Kiracılar ev sahibinin yükümlü olduğu giderlerden kira bedeli kadar sorumlu tutuluyor. Bu bedel kira borcunuzdan düşürülüyor.



İlgili Kanun maddesinde kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu oluyor.


Ödenmesi gereken aidat bedeli, kat malikleri genel kurul toplantısında belirleniyor.Kiracıların apartman aidatlarına katılması gerekiyor. Kapıcısı, kalorifercisi, bahçıvanı ve bekçisi,genel yönetim işleriyle korunma, onarım, temizlik,bakım işleri,asansör ve sigorta gibi giderleri için tüm kat maliklerinden veya varsa kiracısından belirli oranlarda toplanıyor. 


Apartman giderlerine katılmadığınız takdirde cezai yaptırımlar uygulanabiliyor. Borcun ödenmesi için ilk olarak ihtarname çekiliyor. İhtarnamede belirtilen sürede de ödeme yapılmazsa söz konusu kişiye dava açılabiliyor.



Aidat geciktirme ihtarname örneği!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön