29 / 03 / 2024

Konut kredisinde kefilin sorumluluğu!

Konut kredisinde kefilin sorumluluğu!

Konut kredisi onaylama sürecinde bankalar yeterli görmedikleri gelirler için kefil de talep edebiliyor. Böylece krediye başka bir borçlu da eklenebiliyor. Peki, konut kredisinde kefilin sorumluluğu nedir?



Konut kredisinde kefilin sorumluluğu!

Banka ve finans kuruluşlarının, gayrimenkul ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyenlere sunduğu kredi türü olan konut kredisinde bazı koşullar aranıyor.


Kredi almak isteyen kişinin kredi özgeçmişi kredi notuyla ölçülüyor. Kişinin daha önceden batık borcunun bulunmaması, karşılıksız çekinin olmaması, olan borç ve taksitlerini düzenli ödüyor olması ve halihazırda aşırı borç altında olmaması kredi notunun yüksek olmasını; kredisinin onaylanmasını sağlıyor.


Kişinin aylık gelirinin taksit ödemelerini kolaylıkla yapabileceği düzeyde olması gerekiyor. Bankalar yeterli görmedikleri gelirler için kefil de talep edebiliyor.


Böylece krediye başka bir borçlu da eklenebiliyor. Kefillerin de borçlu gibi kredi sözleşmesinin bir nüshasını edinmesi gerekiyor. Oluşabilecek herhangi bir zararda kredi sözleşmesinde yazan maddeler belirleyici oluyor. Peki, konut kredisi kefilin sorumluluğu nedir?


Kefil olunan konut kredisinde ilerde doğabilecek tüm sorumluluklar kredi borçlusu gibi kefil için de geçerli oluyor.


Bu nedenle kefilin toplam borç tutarını karşılayabilecek maddi imkana sahip olup olmadığını sorgulaması ve bu doğrultuda karar vermesi gerekiyor.



Konut kredisinde kefil tapuya ortak olur mu?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön