18 / 04 / 2024

Kefaletin sözleşmesinde kefilin sorumluluğu!

Kefaletin sözleşmesinde kefilin sorumluluğu!

Kefalet sözleşmesi, mevcut ve geçerli bir borç ile gelecekte doğacak veya koşula bağlı bir borç için de yapılabiliyor. Peki, kefaletin sözleşmesinde kefilin sorumluluğunun kapsamı nedir? İşte kefilin sorumlulukları..



Kefaletin sözleşmesinde kefilin sorumluluğu!

Kefalet sözleşmesi, mevcut ve geçerli bir borç için yapılabilir. Ancak, gelecekte doğacak veya koşula bağlı bir borç için de, bu borç doğduğunda veya koşul gerçekleştiğinde hüküm ifade etmek üzere kefalet sözleşmesi kurulabilir.


Yanılma veya ehliyetsizlik sebebiyle borçlunun sorumlu olmadığı bir borç için kişisel güvence veren kişi, yükümlülük altına girdiği sırada, sözleşmeyi sakatlayan eksikliği biliyorsa, kefaletle ilgili kanun hükümlerine göre sorumlu olur. 


Aynı kural, borçlu yönünden zamanaşımına uğramış bir borca kefil olan kişi hakkında da uygulanır.


Kanundan aksi anlaşılmadıkça kefil, bu bölümde kendisine tanınan haklardan önceden feragat edemez. Peki, kefaletin sözleşmesinde kefilin sorumluluğu nedir?


Kefaletin sözleşmesinde kefilin sorumluluğunun kapsamı:

Kefil, her durumda kefalet sözleşmesinde belirtilen azamî miktara kadar sorumlu oluyor.


Aksi sözleşmede kararlaştırılmamışsa kefil, belirtilen azamî miktarla sınırlı olmak üzere, aşağıdakilerden sorumludur:

1. Asıl borç ile borçlunun kusur veya temerrüdünün yasal sonuçları.


2. Alacaklının, kefile, onun borcu ödeyerek yapılmalarını önleyebileceği uygun bir zaman önce bildirmesi koşuluyla, borçluya karşı yönelttiği takip ve davaların masrafları ile gerektiğinde rehinlerin kefile tesliminin ve rehin haklarının devrinin sebep olduğu masraflar.


3. İşlemiş bir yıllık ve işlemekte olan yıla ait akdî faizler ile gerektiğinde tahvil karşılığında ödünç verilen anaparanın işlemiş bir yıllık ve işlemekte olan yıla ait faizleri.


Sözleşmede açıkça kararlaştırılmamışsa kefil, borçlunun sadece kefalet sözleşmesinin kurulmasından sonraki borçlarından sorumludur.


Kefilin, asıl borç ilişkisinin hükümsüz hâle gelmesinin sebep olduğu zarardan ve ceza koşulundan sorumlu olacağına ilişkin anlaşmalar kesin olarak hükümsüzdür.



Birlikte kefalet nedir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön