18 / 04 / 2024

Kira sözleşmesinde kefilin sorumluluğu ne zaman biter?

Kira sözleşmesinde kefilin sorumluluğu ne zaman biter?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Bir eve kiracı olarak taşındım, kardeşim de bana kefil oldu. Sözleşmemiz bir yıllıktı, geçen aylardan birinde kirayı ödemede geciktim, ev sahibi bizi icraya verdi. Kardeşim kefil olarak bu borçtan sorumlu mu?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Üç sene önce bir eve kiracı olarak taşındım, kardeşim de bana kefil oldu. Sözleşmemiz bir yıllıktı, geçen aylardan birinde kirayı ödemede geciktim, ev sahibi bizi icraya verdi. Bu durumda ben borçluyum bu tamam. Peki kardeşim kefil olarak bu borçtan sorumlu mu?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kira sözleşmesinde kefilin sorumluluğu ne zaman biter?

Üç sene önce bir eve kiracı olarak taşındım, kardeşim de bana kefil oldu. Sözleşmemiz bir yıllıktı, geçen aylardan birinde kirayı ödemede geciktim, ev sahibi bizi icraya verdi. Bu durumda ben borçluyum bu tamam. Peki kardeşim kefil olarak bu borçtan sorumlu mu? ● B.B.

★ ★ ★ ★ ★

Kira ilişkilerinde kiraya veren ile kiracı arasında hukuki bir ilişki bulunduğu gibi kiraya veren ile kefil arasında da hukuki bir ilişki vardır. Ancak kiraya veren ile kefil arasındaki ilişki incelemeye değer bir ilişkidir. Kefilin adi kefil olması halinde ilişkinin şekli farklı, müteselsil kefil olunması halinde ilişki farklıdır.

Uzatmadan söyleyeyim. Adi kefalette borç önce kiracıdan takip edilir, sonuç alınamazsa kefile başvurulur. Bu, kiraya veren için uzun bir yol demektir. Müteselsil kefaletteyse önce kiracıyı yani asıl borçluyu takip mecburiyeti yoktur, doğrudan doğruya kefil takip edilebilir. Ancak müteselsil kefalette de dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.

★ ★ ★ ★ ★

Birincisi, kefalet, kira sözleşmesinin yapıldığı sürenin sonunda son bulur. Kira sözleşmesi bir yıllık yapıldıysa bir yılın sonunda kefilin sorumluluğu biter. Ancak kefilin sorumluluğunun uzayacağı konusunda kira sözleşmesine bir hüküm koyulduysa kefilin kefaleti bir yıl sonunda bitmez, uzar.

Ama burada yine bakılması gereken önemli bir husus vardır. Sözleşmeye, kefilin kendi el yazısıyla sorumluluğunun sınırını, sürenin sonunda uzayacağını bildiğini ve kefaletin mahiyetinden haberdar olduğunu yazmış olması gerekir. Bu şart yerine getirilmemişse kefalet geçersizdir.

★ ★ ★ ★ ★

Görüldüğü gibi okuyucumun bu hususlara dikkat etmesi gerekecektir. Ancak bir icra takibi yapıldıysa icra takibine itiraz süresi yedi gün olup itirazın yedi gün içinde icra dosyasına bildirilmesi gerekir. Ancak anlatılan olayda bir aylık gecikmeden söz ediliyor.

Ödenmemiş bir aylık kira varsa belki ben yanıt verene kadar bir aylık kira da ödenmiş olabilir ki ihtilaf da ortadan kalkmıştır. Ancak bu durumda dahi okuyucuma hatırlatmada bulunmak isterim, bir kira yılı içinde ikinci defa başka bir ay için takibe uğrarlarsa bu tahliye nedeni olur.


Geri Dön