23 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi bitince kiracı evi ne zaman tahliye etmeli?

Kira sözleşmesi bitince kiracı evi ne zaman tahliye etmeli?

Kira sözleşmesi belirli süreli yapılmış olsa dahi kira sözleşmesinin süresinin bitmesi durumunda kiracının evden çıkmasını istemek yeterli değildir. Peki, kira sözleşmesi bitince kiracı evi ne zaman tahliye etmeli? İşte tüm merak edilenler...



Gayrimenkul kiralama işlemlerinde yerine getirilmesi gereken tüm yükümlülükler kira sözleşmelerinde yer alıyor. Kiralamanın başlangıç tarihi ve kiralama müddeti de sözleşmede yer alan bağlayıcı maddeler arasında bulunuyor. 

Bu maddelerden yola çıkarak 6098 numaralı Türk Borçlar Kanunu’nun kiracıyı tahliye süresi ve şartları uygulanıyor. Kiracının evi boşaltma süresi ise kira sözleşmesinin belirli süreli ya da belirsiz süreli hazırlanmış olmasına bakılarak belirlenebiliyor.

Kiralama döneminin belli olduğu yani sözleşmesinin bitiş tarihinin yer aldığı kira sözleşmelerinin türüne belirli süreli kira sözleşmeleri deniyor. Belirli süreli kira sözleşmesinde, taraflar bildirimde bulunmadığı durumda 1 yılın sonunda kira sözleşmeleri kendiliğinden yenilenmiş oluyor. 

Kira sözleşmesi bitince kiracı evi ne zaman tahliye etmeli?

Kira sözleşmesi bitse dahi gayrimenkul sahibi, kiracının evi boşaltmasını isteyemiyor. Ancak kira sözleşmesinin üzerinden 10 yıl geçtikten sonra bildirimde bulunarak sözleşmeyi feshedip kiracının tahliyesi talep edilebiliyor. 
 


Geri Dön