27 / 04 / 2024

1 yıllık kira sözleşmesi bitince kiracı çıkarılabilir mi?

1 yıllık kira sözleşmesi bitince kiracı çıkarılabilir mi?

Ev sahipleri ve kiracılar arasında sık sık yaşanan anlaşmazlıklardan biri de kiracının tahliyesi oluyor. Peki, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince kiracı çıkarılabilir mi? İşte kiracı tahliyesine dair tüm merak edilenler...



Türk Borçlar Kanunu 347. madde ve devam maddeleri kapsamında kira sözleşmesi ve kiracı ile ev sahibi arasındaki durumlar düzenleme altına alınıyor.

Gayrimenkul kiralama süresince yerine getirilmesi gereken tüm yükümlülükler kira sözleşmelerinde belirtiliyor. Kiralamanın başlangıç tarihi ve kiralama müddeti de sözleşmede yer alan bağlayıcı maddeler arasında yer alıyor. 

1 yıllık kira sözleşmesi bitince kiracı çıkarılabilir mi?

Bu maddelerden hareketle 6098 numaralı Türk Borçlar Kanunu’nun kiracıyı tahliye süresi ve şartları uygulanıyor. Kiracının evi boşaltma süresi ise kira sözleşmesinin belirli süreli ya da belirsiz süreli hazırlanmış olmasına bakılarak belirleniyor. Peki, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince kiracı çıkarılabilir mi?

Kiralama döneminin belli olduğu yani sözleşmesinin bitiş tarihinin belirtildiği kira sözleşmesi türüne belirli süreli kira sözleşmeleri deniyor. Belirli süreli kira sözleşmesinde, taraflar bildirimde bulunmadığı takdirde 1 yılın sonunda kira sözleşmesi kendiliğinden yenileniyor. 

Kira sözleşmesi bitse dahi gayrimenkul sahibi, kiracının evi boşaltmasını talep edemiyor. Ancak kira sözleşmesinin üzerinden 10 yıl geçtikten sonra bildirimde bulunarak sözleşmeyi feshedip kiracının tahliyesini talep etme hakkına sahip oluyor. 
 


Geri Dön