24 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi bitince kiracı nasıl çıkarılır? Ev sahibi kiracının tahliyesi için ne yapmalı?

Kira sözleşmesi bitince kiracı nasıl çıkarılır? Ev sahibi kiracının tahliyesi için ne yapmalı?

Bir evin kiralanması sırasında kiracı ve ev sahibi arasında yapılan kira sözleşmesinde kira bedelinin yanı sıra, kiracılık süresi de yer almaktadır. Sözleşmenin bitimiyle kiracının evi boşaltması beklenir. Peki, kira sözleşmesi bitince kiracı nasıl çıkarılır? Ev sahibi kiracının tahliyesi için en ya



Kira sözleşmesinin bitmesinin ardından taraflar yeniden bir sözleşme imzalamaması halinde kiracının evden çıkması gerekmektedir. Ancak belirtilen süre içerisinde kiracı evi tahliye etmezse ev sahibinin hukuki yollara başvurması sonucu doğar…

KİRA SÖZLEŞMESİ BİTİNCE KİRACI NASIL ÇIKARILIR?

Bir gayrimenkulün kiralanması sırasında her iki tarafın imzasının bulunduğu kira sözleşmesi hazırlanır. Kira sözleşmesinde, kira bedeli, ödeme tarihleri, evde bulunan demirbaşlar, kira artış oranı ile kiracılık süresi gibi ayrıntılar belirtilmektedir.

Kira sözleşmesi bitince kiracı nasıl çıkarılır? Ev sahibi kiracının tahliyesi için ne yapmalı?

Kira sözleşmesi genellikle bir yıllık olarak hazırlanır ve eğer taraflar arasında bir anlaşmazlık oluşmazsa, sözleşme yıldan yıla yeniden imzalanır.

Normal şartlarda kiracı uzatabilir süreli kira sözleşmesini ancak ev sahibi sözleşme süresinin bitmesiyle kiracısını çıkaramaz. Diğer yandan bunun sınırsız bir şekilde kullanılması, kişinin mülkiyet hakkını engelleyeceği için kiracının süresinin dolduğu zaman çıkarılabilmesi imkânı kanun ile 10 yıllık şarta bağlamıştır.

Kiracı toplamda 10 kere sözleşmeyi yenilemişse yani ilk yıldan sonra 10 yıl daha (toplamda 11 yıl) oturmuşsa ev sahibi, bu süreden sonraki her yeni kira yılından 3 ay öncesinde kiracıya bildirimde bulunarak kiracısının evi boşaltmasını isteyebilir. Bu talep ihbarname göndermek yoluyla yapılır. Ev sahibi bu talebinde herhangi bir gerekçe göstermek zorunda değildir.


Geri Dön