27 / 04 / 2024

Kooperatif ortaklığından nasıl çıkarılır?

Kooperatif ortaklığından nasıl çıkarılır?

Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanan ana sözleşme ile kuruluyor. Ana sözleşmede ortaklığın bozulacağı durumlarında belirtilmesi gerekiyor. Peki, kooperatif ortaklığından nasıl çıkarılır?



Kooperatif ortaklığından nasıl çıkarılır?

Kooperatifler ortak ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaç ve istekleri müşterek sahip olunan ve demokratik olarak kontrol edilen bir işletme yoluyla karşılamak üzere gönüllü olarak bir araya gelen insanların oluşturduğu özerk bir teşkilat olarak ifade ediliyor. 


Gayrimenkul işletme kooperatifi, getiri potansiyeli yüksek gayrimenkullere, gayrimenkule dayalı projelere yatırım yapar ve uhdesindeki gayrimenkulleri işleterek kazanç elde eder. Bu doğrultudaarsa, arazi, bina vb. gayrimenkulleri edinen bunları değerlendiren bir kooperatif türü olarak tanımlanabiliyor. Peki, kooperatif ortaklığından nasıl çıkarılır?


Kooperatif ortaklığının bozulabilmesi için, ortaklığın bozulacağı hususların kooperatif ana sözleşmesinde açıkça belirtilmesi gerekiyor. Ana sözleşmede açıkça belirtilmeyen sebeplerden dolayı kooperatif üyeleri ortaklıktan çıkarılamıyor.


Ortak, girişte aranılan şartları sonradan kaybederse, giriş koşullarını taşımadığı halde hileli giriş yaptığı sonradan anlaşıldığında ortaklıktan çıkarılabiliyor. 


Ortaklıktan çıkarılma teklifini yönetim kurulu genel kurula sunar ve genel kurul ortaklıktan çıkarılmaya veya ortaklığın devamına karar veriyor.  Ana sözleşmede yönetim kurulu bu konuda yetkilendirilebiliyor. 


Ortaklıktan çıkarılma kararı, ana sözleşmede yer alan çıkarılma gerekçesiyle birlikte, kararı genel kurul vermişse, genel kurul karar defterine, yönetim kurulu vermişse yönetim kurulu karar defterine yazılması gerekiyor. 


Çıkarılma kararının bir örneği çıkarılmanın genel kurul veya yönetim kurulu tarafından onaylandığı tarihten itibaren on gün içinde, çıkarılan ortağa tebliğ edilmek üzere notere verilmesi önem teşkil ediyor.


Kooperatiflerde tapu işlemleri nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön