19 / 04 / 2024

Kooperatif tapu işlemleri!

Kooperatif tapu işlemleri!

Kooperatif tapu işlemleri yapının bitmesinden sonra üyelerin başvuruda bulunması ile gerçekleşiyor. Kooperatif alımında kat mülkiyetine geçmek için başvuru yapılarak tapu sahibi olunabiliyor. Tevhit ve cins değişikliği gibi işlemler de yapılabiliyor...




Kooperatif tapu işlemleri!


Kooperatif tapu işlemleri; gayrimenkul alım ve satımı, gayrimenkul satış vaadi, kat karşılığı temlik, ferdi mülkiyete geçiş (tahsis), kat irtifakı ve kat mülkiyeti, ipotek, diğer işlemler (şufa, iştira, vefa, ifraz, tevhit, cins değişikliği, yola terk, kat karşılığı inşaat, düzeltme gibi) şeklinde gerçekleşiyor. 


Tapu Kanununun 2. maddesinde kooperatiflerin tapu işlemlerinde merkez veya şubelerinin bulunduğu yerin ticaret sicil müdürlüğünden yetki belgesi almaları ve bu yetki belgesinde ana sözleşmelerine göre "gayrimenkul tasarrufuna izinli olduklarının ve tapu işini yaptıracak temsilcinin yetkisinin gösterilmesi belirtiliyor. Tapu Kanunun 2. maddesinde her ne kadar sadece şirketlerden söz edilmiş ise de Kooperatifler Kanununun 98 ve Türk Ticaret Kanununun 137. maddeleri gereği Tapu Kanununun 2. maddesindeki hüküm kooperatifler hakkında da uygulanır.


Kooperatif temsilcisi gerçek kişi olabileceği gibi ortak tüzel kişiler de olabilir. Bu halde tüzel kişiyi temsile yetkili olan kişi kooperatifi de temsile yetkili sayılır (Md. 55). Temsile yetkili şahıslar kooperatif adına onun amacının gerektirdiği bütün işlemleri yapabilir. Alınacak yetki belgelerinde yazılı olmadıkça bu temsil yetkisinin sınırlandırılmış olması tapu sicili açısından hüküm ifade etmez (Md. 59). Yönetim kurulu üyeleri ve kooperatif personeli ortaklık işlemleri dışında kendisi veya başkası adına, bizzat veya dolaylı olarak kooperatifle kooperatif konusuna giren bir ticari muamele yapamaz (Md. 59).


Kooperatifi temsile yetkili kılınan kimseler imzalarını ancak kooperatifin ünvanı altına koymak suretiyle kooperatifi bağlarlar (Md. 60). Kooperatif Yönetim Kurulu, kooperatifi temsile yetkili kılınan kimselerin isimlerini, imzalarını ve bu yetkiye dayanan kararların noterlikçe tasdikli örneğini ticaret siciline tescil ettirir (Md. 61).



Kooperatif tapu masrafları!
Kooperatif tapu devri!
Kooperatif tapu iptali!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön