19 / 04 / 2024

Kullanım hakkı devri!

Kullanım hakkı devri!

Taşınır ve taşınmaz mallar ile haklar üzerinde kurulabilen kullanım hakkı (intifa hakkı) bir başkasına devredilebiliyor mu? İşte Türk Medeni Kanunu kapsamında bulunan kullanım hakkı devri ile ilgili hükümler...



Kullanım hakkı devri!

Taşınırlarda zilyetliğin devri, alacaklarda alacağın devri, taşınmazlarda tapu kütüğüne tescil ile kurulan intifa hakkı (kullanım hakkı), bir başkasına devredilebiliyor. Konu ile ilgili yasal hükümler Türk Medeni Kanununun 806. maddesinde yer alıyor.


Hakkın kullanılmasının devri

MADDE 806.- Sözleşmede aksine hüküm yoksa veya durum ve koşullardan hak sahibince şahsen kullanılması gerektiği anlaşılmıyorsa, intifa hakkının kullanılması başkasına devredilebilir.

Bu takdirde malik, haklarını, devralana karşı doğrudan doğruya ileri sürebilir.


Devir isteme hakkı

MADDE 822.- İntifa hakkı sahibi, intifakın başlangıcını izleyen üç ay içinde, hakkın konusu olan alacağın ve kıymetli evrakın kendisine devrini isteyebilir.


İntifa hakkı sahibi, alacağın ve kıymetli evrakın devri sırasındaki değeri tutarında devredene karşı bunların bedelini ödeme borcu altına girer ve feragat edilmedikçe bu borç için ayrıca güvence göstermekle yükümlü olur.


Güvence istemekten feragat edilmemiş ise devir, ancak güvence gösterildikten sonra hüküm ifade eder.


İntifa kullanım hakkı!
Kullanım hakkı sözleşmesi!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön