10 / 05 / 2024

Merkez Valisi kimdir, kaç Merkez Valisi var?

Merkez Valisi kimdir, kaç Merkez Valisi var?

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile 7 ilin valisi, Merkez Valisi olarak atandı. Peki Merkez Valisi kimdir? Merkez Valileri ne iş yapar? Kaç merkez valisi var? Merkez Valisi nedir? Merkez Valileri kimler? İşte cevaplar...



Merkez Valisi kimdir, kaç Merkez Valisi var?


İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile birlikte toplam yedi ilin valisi bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararı ile Merkez Valisi olarak atandı. Peki Merkez Valisi ne demektir? Merkez Valisi kimdir? Merkez Valileri kimlerdir? Merkez Valileri ne iş yapar? Merkez Valisinin görevleri nelerdir? Türkiye'de kaç merkez valisi bulunmaktadır? Merkez Valileleri hangi görevler atanır? Merkez Valileri, Ankara'da mı oturur? Merkez Valisi, Ankara'da oturmak zorunda mıdır? Merkez Valisi maaşları ne kadar? Merkez Valisi, il valisi ile aynı maaşı mı alır? İşte cevaplar...


Kimler Merkez Valisi oldu?


Bugünkü atama kararı ile toplam 8 ilin Valisi ve bir Müsteşar Vali, Merkez Valisi oldu. 

 

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Osmaniye Valisi Mehmet Oduncu, Çorum Valisi Sabri Başköy, Denizli Valisi Abdül Kadir Demir, Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer ve Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteyarı Vali Mehmet Ulvi Saran, Merkez Valisi olarak atandı. 


Hangi Merkez Valisi, İl Valiliği'ne atandı?


Merkez Valisi olarak görev yapan Yusuf Odabaş Bayburt Valisi, Ahmet Kara Çorum Valisi, Süleyman Kahraman Erzincan Valisi, Necati Şentürk Kırşehir Valisi, Süleyman Kamçı Malatya Valisi, Amir Çiçek Muğla Valisi, Kerem Al Osmaniye Valisi, Selim Cebiroğlu Yalova Valisi olarak atandı.


Merkez Valileri ne demektir, Merkez Valisi ne iş yapar?


İçişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre; valiler, atanmalarındaki usule göre, valilik kadro ve unvanlarını muhafaza etmek suretiyle merkezde görevlendirilebilirler. 


Merkezde görevlendirilen valiler, Bakan tarafından İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı, Müsteşar Yardımcılığı, Genel Müdürlük, Kurul Başkanlığı, Bakanlık 1'inci Hukuk Müşavirliğinde; veya inceleme, araştırma, soruşturma ve eğitim işlerinde; Başbakanlığın talebi üzerine, Başbakanlık ve diğer bakanlıkların, Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı, Genel Müdürlük ve bu görevlere eşdeğer durumda olan diğer üst kademe yöneticiliklerinde; unvan ve özlük hakları saklı kalmak kaydı ile görevlendirilebilirler.


Merkez Valileri kaç kişilerdir?


İçişleri Bakanlığı Merkez Valiliği bölümünden edindiğimiz bilgilere göre Türkiye'de 99 Merkez Valisi bulunuyor. 


Merkez Valisi hangi görevler atanabilir? 


İl Valiliği görevinden, basın ve kamuoyundaki tabirle "Merkez'e çekilen" veya resmi adıyla "Merkez Valiliği"ne atanan valiler, İçişleri Bakanlığı tarafından verilecek yeni görevi beklemektedirler. Bu görev, valilik makamının dengi olmak zorundadır. Örneğin bir Vali, bir ilçeye kaymakam veya Emniyet Müdürü olarak atanamaz. 


Merkez Valisi, İl Valisi, Emniyet Genel Müdürü, Müsteşar veya Kurul Başkanlığı gibi dengi görevlere atanır. 


Merkez Valileri ne kadar maaş alır?


Merkez Valisi, İl Valisi'nden görece daha düşük bir maaşla kamu görevine devam etmektedir. 


Merkez Valisi, Ankara'da mı oturur?


Merkez Valisi, Ankara'da oturmak zorunda değildir. İçişleri Bakanlığı'nın onayı ile bildirdiği ilde de ikamet edebilir.


Merkez Valiliği iletişim bilgileri nelerdir?


Merkez Valiliği, İçişleri Bakanlığı bünyesindeki bir birimdir. İçişleri Bakanlığı'nın iletişim bilgileri de şunlardır;


Adres: T.C. İçişleri Bakanlığı, Bakanlıklar / ANKARA

Telefon: +90 (312) 422 40 00

Web: www.icisleri.gov.tr


Emre Kulcanay / Emlakkulisi.com


Geri Dön